Blogi

Kohupiimaküpsised

Kohupiimaküpsised

Kohupiimataignast valmistatud küpsised mõnusad pehmed ja pealt krõbeda kaneeli-suhkrukattega.  Taigna võib juba varakult valmis teha ja külmkapis hoida. Eriti maitsvad on küpsised soojalt ahjust võetuna, aga midagi ei juhtu küpsistega ka järgmisel päeval kui neid hoida õhukindlas karbis. Vaata ka soolaste kohupiimaküpsiste retsepti. KOHUPIIMAKÜPSISED2 ahjuplaaditäit […]

ŠIITAKE SEENED LIHTSALT JA MAITSVALT

ŠIITAKE SEENED LIHTSALT JA MAITSVALT

Kuigi seened koosnevad suuremalt jaost veest, on seened igati korralik tervislik kõhutäide. Teinekord ei olegi maitsva roa valmistamiseks vaja muud kui häid puhtaid toidaineid – kvaliteetset soola, pipart, maitseaineid ja võid või õli. Nii saab seentest valmistada mõnusa vahepala või kerge eine. Kui mulle saadeti […]

VASTLAKUKLID POHLAMOOSI JA MARTSIPANIKREEMIGA

VASTLAKUKLID POHLAMOOSI JA MARTSIPANIKREEMIGA

Hõissa vastlad! Kelgumäelt tulles maitsevad vastlakuklid eriti hästi.  Hõrgud kardemoniga maitsestatud kuklid peidavad endas haput pohlamoosi ja krooniks peal magus martsipanikreem.  Vastlakuklid pohlamoosi ja martsipanikreemiga Vastlakuklid:  25 g presspärmi  1 dl suhkrut  2 dl toasooja piima  400 g jahu  näpuotsatäis soola  1 tl jahvatatud kardemoni  100 g toasooja võid  Martsipanikreem:  100 g martsipanimassi  1 dl piima  200 ml vahukoort  1 tl vaniljesuhkrut  8 spl pohlamoosi  serveerimiseks tuhksuhkrut  Hõõru pärm suhkruga vedelaks. Lisa toasoe piim. Sega jahu, sool ja kardemon, lisa järk-järkult sõtkudes. Sõtkumise lõppfaasis lisa pehme või. Sõtku kuni tainas lööb kausi küljest lahti. Kata kauss puhta rätikuga ja lase soojas kohas tund aega kerkida. Kummuta tainas jahusele lauale ja sõtku pikaks vorstiks. Lõika juppideks ja vormi käte vahel kuklid. Tõsta kuklid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200-kraadises ahjus 12-15 minutit. Ahjust võttes kata kuklid märja rätikuga ja lase jahtuda.  Murenda martsipanimass ja püreesta koos piimaga. Vahusta koor vaniljesuhkruga kohevaks. Sega vahukoor ettevaatlikult martsipanimassiga.  Lõika kuklitelt kaan maha, uurista veidi sisu välja. Tõsta kukli sisse pohlamoosi, seejärel martsipanikreemi. Kata kaanega ja puista peale tuhkruhkrut.  Retsept valmis koostöös Salvestiga

Küpsistest numbritort

Küpsistest numbritort

Millist torti valmistada lapse sünnipäevaks? Alati kindla peale minek on muidugi küpsisetort. Kui tavapäraselt valmistatakse küpsisetorti rammusast kohupiimast, siis mina teen küpsistorti hapukoorega. Tulemuseks on kerge ja maitsev tort – ei ole liiga rammus ega liiga magus ning mis peamine – see on alati laste […]

Pesto Rosso spagetid

Pesto Rosso spagetid

Pesto Rosso spagette võib vabalt nimetada mugavustoiduks. Valmib vähese vaevaga, kiiresti ja maitseb imeliselt. Pesto valmistatakse aromaatsetest päikesekuivatatud tomatitest – selle võib vabalt ka nädalapäevad varem valmis teha ja külmkapis säilitada. Seega jääb üle vaid spagetid keema panna ja pestoga läbi segada. Tõeline maiuspala! PESTO […]

Võileivatort singi- ja peedikreemiga

Võileivatort singi- ja peedikreemiga

Homme on meie kodumaa 101. sünnipäev. Lisaks traditsioonilistele kiluleibadele võiks peolauda kaunistada üks uhke võileivatort.Võileivatordi põhjaks valisin rukkijahust röstsaia, sest see jääb kergem ja õhulisem kui leib. Vahekihtideks on veisesingi ja kapparitega kreem ning küüslaugune peedikreem. Mõnusalt kerge ja kreemjas soolane tort. Egas midagi – […]

Leivasuupisted peedikreemi ja veisesingiga

Leivasuupisted peedikreemi ja veisesingiga

Seoses läheneva aastapäevaga on blogis praegu otsituimad retseptid rahvuslikud suupisted, peoroad ja tordid. Kõik selleks tähtpäevaks sobivad toidud on blogis koondatud sildi alla “Vabariigi aastapäev“. 24. veebruari pidulikule lauale sobivad hästi ka need leivasuupisted peedikreemi ja veisesingiga. Mina tegin poolitatud leivaviilu suurusena, aga sama hästi […]

PÕLDOAPASTEET

PÕLDOAPASTEET

Leidsin sügavkülmast paki suvel sinna tallele pandud keedetud põldubasid ja kohe meenus, et minu do-to listis on juba ammu tegemist ootamas taimne pasteet. Mõeldud-tehtud. Panin oad sulama, praadisin sibula ja suristasin kõik ühtlaseks massiks. Pean ütlema, et väga mõnus määre sai, ka teised sööjad kiitsid […]

JUUSTUPOPIKUD

JUUSTUPOPIKUD

Juustupopikud on õhulised ja kerged sufleetaolised küpsetised. Valmistatakse neid nii soolaseid kui magusaid. Seekord tegin soolaseid riivjuustuga ja tüümianiga maitsestatud popikuid.  Popikute taigna võib valmis segada juba eelmisel õhtul, siis on hommikul ainult küpsetamise rõõm. Küpsetamiseks on vaja kõrget kuumust, seetõttu tuleb pann juba eelnevalt […]

Peedirisoto

Käes on veebruar ja ilmselgelt läheb peale kõik mis roosa või punane. Olgu, nali naljaks, aga see peedirisoto on tõesti imekaunist rubiinpunast värvi. Sellise sügava tooni andis risotole naturaalse peedimahla lisamine. Naturaalne peedimahl on pressitud värsketest koorimata peetidest ja õrnpastöriseeritud, säilitades nii kõik oma kasulikud […]