Juustupärg sooja juustudipiga

Tore idee pühadelauale, eriti kui kostitad suuremat hulka rahvast, sest ahjusoojale juustusaiale ei suuda ilmselt keegi vastu panna. Ettevalmistus on lihtne ja sai küpseb ahjus ruttu.

Juustupärg @liisilaanemae
Juustupärg. Foto ja retsept Liisi Laanemäe

Juustupärg on valmistatud pehmest pärmitaignast, maitseks juust ja rosmariin. Pärja keskel asuv juustudipp on seevastu tugevalt maitsestatud küüslaugu, suitsupaprika ja veidikese pipraga – kes armastab vürtsikamat, võib pipart julgemalt lisada.

Pärmitaigna võid valmis teha juba eelmisel õhtul ja jätta külmkappi kerkima. Jah! – külmkapis tainas tõepoolest kerkib ja saab isegi kohevam kui soojas kohas kergitatud tainas. Kasutan ise seda nippi päris tihti, vaja vaid piisavalt aega varuda.

Juustupärg on parim ahjust võetuna, kuid maitseb hästi ka jahtunult. Paku iseseisva roana või pearoa kõrvale.

Juustupärg sooja juustudipiga

Ingredients

  • 25 g presspärmi
  • 2 sl suhkrut
  • 2, dl käesooja piima
  • 400 g nisujahu
  • 1 sl soola
  • 100 g pehmet võid
  • 1 sl hakitud rosmariini
  • 100 g riivitud juustu Synnove Itaallane
  • 1 lahtiklopitud muna

Soe juustudipp

  • 25 g võid
  • 2 sl nisujahu
  • 250 ml piima
  • 1 tl Dijon sinepit
  • 1 küüslauguküüs
  • 0,25 tl soola
  • 0,5 tl suitsutatud paprika pulbrit
  • veidi Cayenne pipart
  • 100 g riivitud juustu Synnove Itaallane

Instructions

  • Hõõru pärm suhkruga vedelaks.
  • Sega lahustatud pärm käesooja piimaga. Lisa pool jahust ja sool ning sega läbi. Lisa pehme või ja hakitud rosmariin ning sega läbi. Lisa riivitud juust ja sega läbi.
  • Lisa ülejäänud jahu ning sõtku tainast korralikult läbi. Kata taignakauss puhta rätikuga ja jäta tunniks ajaks sooja kohta kerkima.
  • Kummuta tainas jahusele lauale. Lõika tainas 5 osaks. Võta 1 osa tainast ja lõika uuesti 5 osaks.
  • Vormi tainas pallideks.
  • Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Aseta taignapallid kahes reas ringikujuliselt üksteise kõrvale (sisemisse ringi 8 palli, välimisse ringi 16 palli). Pintselda pärga pealt lahtiklopitud munaga. Küpseta 180-kraadises ahjus 20-25 minutit.
  • Dipikastme jaoks sulata potis või. Lisa vispeldades jahu ja vispeldamist jätkates nirista hulka piim.
  • Sega juurde sinep, pressitud küüslauk, sool, paprikapulber ja Cayenne pipar. Lase kastmel keema tõusta ja tõsta seejärel pott tulelt. Sega hulka riivitud juust ja sega kuni juust on sulanud. Vala kaste juustupärja keskele asetatud kaussi ja serveeri kohe.
Juustupärg @liisilaanemae
Juustupärg. Foto ja retsept Liisi Laanemäe

Retsept valmis koostöös Synnove Finden Eesti.



Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga