Mustikakook mandlipõhjal

Eelmisel nädalal oli mul tore võimalus külastada Tartumaal asuva Hiie marjatalu mustikapõlde, kus hooaeg oli küll juba lõppenud, aga marju siiski veel põõsaste küljes jagus, nii et sai suu “siniseks” süüa ja oma kruusikese ikka kenasti kuhjaga täis korjata.

Mustikakook mandlipõhjal. Foto: Liisi Laanemäe

Kodus küll taheti mustikad niisama piimaga nahka pista, aga mul olid nendega omad plaanid. Nimelt küpsetada üks kena mustikakook. Põhja valmistasin mandlijahust, täidiseks lihtne vaniljekreem ja “kirsiks tordile” muidugi korjatud värsked mustikad.

Koogipõhja ja kreemi võib vabalt eelmisel päeval valmis teha ja säilitada külmkapis, sest nagunii need vajavad jahtumist. Seega ei jää serveerimisel muud teha kui kook mustikatega kaunistada. Tegelikult on see hästi mõnus universaalne retsept igasuguste marjade puhul, olgu peal siis vaarikad, mustikad või maasikad.

Mustikakook mandlipõhjal

Liisi Laanemäe

Ingredients
  

Mandlipõhi:

  • 75 g külma võid
  • 200 g mandlijahu
  • 25 g suhkrut
  • veidi soola
  • 1 muna
  • 1 sidruni riivitud koor

Vaniljekreem:

  • 400 ml rõõska koort
  • 4 spl suhkrut
  • 2 tl vaniljesuhkrut
  • 2 munakollast
  • 1 spl tärklist

Katteks:

  • kruusitäis mustikaid

Instructions
 

  • Pane kaussi mandlijahu, võikuubikud, suhkur ja sool ning näpi ühtlaseks puruks või tee seda köögikombainis. Lisa muna ja sidrunikoor, sega ühtlaseks. Suru tainas 24-cm vormi põhja ja servadesse. Tõsta 30 minutiks külmkappi. Torka kahvliga taignasse augud, kata küpsetuspaberiga ja kalla raskuseks peale küpsetusoad. Küpseta 180-kraadises ahjus 10 minutit. Võta ahjust ja lase täielikult jahtuda.
    Kreemi jaoks kuumuta potis koor, lisa suhkrud. Vispeldades lisa ühekaupa munakollased. Viimasena sega juurde tärklis. Lase kreemil täielikult jahtuda.
    Vala kreem mandlipõhjale. Kaunista mustikatega.
Mustikakook mandlipõhjal. Foto: Liisi Laanemäe