Nostalgiline keedukreemiga marjatort

Keedukreemiga tort on nostalgiline seepärast, et just sellist torti valmistati minu lapsepõlves vanaema juures pidupäevadel.
Biskviit küpsetati sellise masinaga nagu “džuudo” (ei teagi, mis selle õige nimetus on). Kui argipäeval maiustamiseks küpsetati džuudoga biskviit ja määriti lihtsalt moosi peale, siis pidupäevadel kaeti biskviit keedukreemi ja marjadega ning see oli tõeliselt maitsev.Tordi valmistamine võtab veidi aega, sest nii biskviit kui keedukreem peavad enne jahtuma, aga kui need eelmisel päeval valmis teha, siis tordi kokkuladumine käib lihtsasti. Samas võib tordi juba eelmisel päeval valmis teha ja kaunistada enne serveerimist.

Nostalgiline keedukreemiga marjatort

Biskviit:
4 muna
1,5 dl suhkrut
1,5 dl jahu
0,5 dl tärklist
1 tl küpsetuspulbrit

Keedukreem:
1 l piima
2 dl suhkrut
200 g võid
4 muna
1 dl jahu
1 tl vaniljesuhkrut

Vahele:
100 g hapukamat moosi

Niisutamiseks:
1 dl piima

Peale:
punaseid sõstraid
mustsõstraid
vaarikaid

Vahusta munad suhkruga tugevaks kohevaks vahuks (vähemalt 10 minutit). Sega jahu, tärklis ja küpsetuspulber. Sõelu jahusegu munavahu hulka. Sega ettevaatlikult ühtlaseks. Vala tainas võitatud või küpsetuspaberiga kaetud 24-cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi. Küpseta 180-kraadises ahjus 25-30 minutit (küpsust saad kontrollida torgates puutiku biskviidi sisse. Kui tikk jääb puhtaks, on biskviit valmis). Lase biskviidil veid aega vormis jahtuda, seejärel eemalda vorm ja lase täielikult jahtuda.

Keedukreemi valmistamiseks kuumuta 0,75 liitrit piima, lisa suhkur ja tükeldatud või ning sega kuni või on sulanud. Klopi teises kausis lahti munad, lisa jahu, vaniljesuhkur ja ülejäänud 0,25 liitrit piima. Kui piim on potis keema läinud, alanda kuumus ja lisa pidevalt segades muna-piimasegu. Kuumuta madalal temperatuuril pidevalt segades kuni kreem on paksenenud. Tõsta pott pliidilt ja jahuta täielikult.

Lõika jahtunud biskviit keskelt pooleks. Määri alumisele biskviidile moosi ja tõsta peale veerand keedukreemist. Kata teise biskviidiga. Pintselda pealmist biskviiti piimaga. Kata ülejäänud keedukreemiga. Kaunista marjadega.