Kartuli-gnocchid

Nami-Namis käimas uus kooskokkamine – gnocchid, kneelid jm väikesed ja suured klimbilised. Ausalt öeldes polnud ma enne selle teemaga tutvumist midagi kuulnud gnocchidest või kneelidest :S, mistõttu tundub nende katsetamine eriti huvitav.
Tegutsemisjuhised sain Thredahlia blogist Pisike ja Pisut Segi ja Mari-Liisi blogist Siit nurgast ja sealt nurgast. Valmistamine oli üsna lihtne. Esimesed gnocchid läksid maitsmisele oliivõli, musta pipra, parmesani ja värske peterselliga, hiljem praetult mädarõikakastmega. Maitselt midagi erilist siiski ei olnud – klimbid nagu klimbid ikka 🙂 . Kindlasti katsetan veel mõnda retsepti.

Kogus: 4-le

  • 600 g koorega kartuleid
  • 200 g nisujahu
  • 1 muna
  • 1 tl soola

Pane pestud koorimata kartulid külma vette ja keeda pehmeks. Kurna (hoia alles sortsuke keeduvett), keera kuumus kinni ja lase kartulitel minut-kaks kuumal pliidil kuivalt aurata. Jälgi, et potipõhi poleks liiga kuum ja kartulid sinna kinni ei jääks. Niimoodi saab lahti liigsest niiskusest.Nüüd tähelepanu: tuleb kiirelt toimetada, sest kartulite purustamise juures on oluline see, et nad oleksid kuumad. Koori kartulid ja kas riivi või siis pressi läbi sõela või kartulipressi. Tampimist ei soovitata.
Sega kartuli hulka sool ja 3/4 jahu. Lisa muna. Sega tainaks. Kui tainas tundub liiga kleepjas ja vedel, lisa vähehaaval jahu. Kui aga liiga kuiv ja kõva, vedelda veidikese kartulikeeduveega. Tainas peab olema veidi kleepjas, aga siiski vormitav. Ära sega liiga palju, see muudab gnocchi sitkeks.
Kummuta tainas jahusele lauale ja jaga kolme ossa. Nüüd tee ükshaaval kõigi kolme osaga nii:
1. Rulli jahuste kätega tainast u 2 cm läbimõõduga vorstike.
2. Lõika see 2,5 cm pikkusteks “padjakesteks”.
3. Vajuta kahvli harudega gnocchile sellele iseloomulikud triibud ja vormi nad sõrmedega veidi kausjaks – sellise kausikesena koguvad nad endale hiljem rohkem kastet või mis iganes lisandit.
Kui padjakesed vormitud, lase potis vähese soolaga maitsestatud vesi keema ja keeda selles gnocchisid nagu klimpe. Pane nad vette parajate portsudena, liiga palju korraga ära keeda. Keeda niikaua, kuni gnocchi tõuseb pinnale – u 2 minutit. Õngitse valmis gnocchi veest vahukulbiga välja. Serveeri.

Allikas: Blogi Siit nurgast ja sealt nurgast



Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga