Kaneelilõõts

Selle vahva idee avastasin reedel blogist Maitse asi. Sellega oli ka nädalavahetuse küpsetamise plaan täidetud. No ja kellele ei meeldiks kaneelisaiad, kas siis rullide, keerdude või hoopis lõõtsa kujul. Lõõts tähendab käesoleval juhul nii öelda saiaviile, mis on üksteise külge küpsenud ja süües järjest lahti tuleb murda. Minumeelest isegi mugavam süüa kui kaneelirulle.

Tegin retsepti muudatuse ja jätsin ära munad, mis muudavad pärmitaigna minumeelest kuidagi tuimaks, samuti kerkib tainas halvemini. Kindlasti ei tohiks koonerdada ka või, kaneeli ja suhkruga. Valmistamine ise on äärmiselt lihtne.

Nagu pärmitaignaküpsetiste puhul ikka, on sai kõige maitsvam ja pehmem ahjust võetuna, aga kuna tainas ei sisalda muna, on küpsetis väga hea ka järgmisel päeval. Lausa imeliselt maitseb see kaneelilõõts aga päikselisel pühapäevahommikul!

   
Tainas:
50 g pärmi
0.5 dl käesooja vett
100 g võid
3 dl piima
0.5 tl soola
1 dl suhkrut
10-12 dl nisujahu

Täidis:
100 g võid
2 dl suhkrut
2 sl jahvatatud kaneeli

Valmistamine:
Lahusta pärm soojas vees. Sulata või. Lisa toasoe piim ja vala segu pärmi hulka.
Sega juurde sool ja suhkur. Sõtku vähehaaval juurde jahu, kuni saad ühtlase taina.
Kata tainakauss rätikuga ja lase soojas kohas tund aega kerkida.

Täidise jaoks sulata või. Sega omavahel suhkru ja kaneel.

Rulli tainas nelinurgaks. Määri lahtirullitud tainas sulavõiga ja raputa peale kaneeli-suhkru-segu.
Lõika tainas 6-ks ribaks (ca 5 cm laiuseks) ja tõsta ribad üksteise peale ning lõika kuhi 5-6 ruuduks. Tõsta taignaruudud võitatud keeksivormi külili.
Küpseta 200-kraadises ahjus 30 minutit. Lase küpsenud saial veidi jahtuda ja eemalda siis vormist.

Algretsept: Joy the Baker



9 thoughts on “Kaneelilõõts”

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga