Kaneelirullid
Mäletan juba lapsepõlvest, kuidas vanaemal pärmitainas lesol teki all kerkis ja me muudkui sealt näpuga maitsmas käisime. Hiljem rullide valmistamisel maitsesid hästi ka toored kaneeli-suhkruga taignaribad. Nii imelik kui see ka ei ole, söön ma ka praegu alati need taigna alguse ja lõpu osad ära, mis otstest ära lõigatakse. Samal ajal kujutan ette, kuidas see tainas kõhus kerkima hakkab 🙂
Retseptina kasutan Nami-Nami pärmitaigna retsepti, mis ei sisalda muna. Olen varem selle retsepti alusel valmistanud ka pidusaia, kuid seekord valmistasin taigna külmkapi meetodil.
Segasin taigna eelmisel õhtul valmis, katsin kausi kilega ja jätsin ööseks külmkappi kerkima. Hommikuks oli tainas kahekordseks kerkinud ja mõne aja pärast olid rullid juba ahjus, nii et magajaid äratas värskete kaneelirullide lõhn. Igaljuhul kasutan seda meetodit kindlasti veel nautimaks hommikuseid värskeid saiakesi.
Tainas:
50 g pärmi
0,5 dl käesooja vett
100 g võid
3 dl piima
0,5 tl soola
85 g suhkrut (1 dl)
1 tl peenestatud kardemoni
600 kuni 650 g g nisujahu (umbes 10-11 dl)
50 g pärmi
0,5 dl käesooja vett
100 g võid
3 dl piima
0,5 tl soola
85 g suhkrut (1 dl)
1 tl peenestatud kardemoni
600 kuni 650 g g nisujahu (umbes 10-11 dl)
Täidis:
100 g võid
85 g suhkrut (1 dl)
0.5 sl jahvatatud kaneeli
Määrimiseks muna
Valmistamine:
Lahusta pärm soojas vees.
Sulata või väikeses kausis. Lisa toasoe piim ja vala käesoe segu pärmi hulka.
Sega juurde sool, suhkur ja kardemon. Sõtku vähehaaval juurde jahu, kuni saad ühtlase taina.
Kata tainakauss kilega või rätikuga ja lase soojas kohas tund aega kerkida.
Sõtku tainas kergelt jahusel laual läbi, jaota kolmeks.
Rulli iga osa 23×30 cm nelinurgaks.
Määri täidisega (vajadusel valmista täidist juurde) ja keera rulli, alustades laiemast servast.
Lõika rull 2-3 cm paksusteks viiludeks ja aseta saiad ahjuplaadile.
Küpseta 200-225kraadises ahjus 10-15 minutit.
Lahusta pärm soojas vees.
Sulata või väikeses kausis. Lisa toasoe piim ja vala käesoe segu pärmi hulka.
Sega juurde sool, suhkur ja kardemon. Sõtku vähehaaval juurde jahu, kuni saad ühtlase taina.
Kata tainakauss kilega või rätikuga ja lase soojas kohas tund aega kerkida.
Valmista täidis: sega sulavõi, suhkur ja kaneel.
Sõtku tainas kergelt jahusel laual läbi, jaota kolmeks.
Rulli iga osa 23×30 cm nelinurgaks.
Määri täidisega (vajadusel valmista täidist juurde) ja keera rulli, alustades laiemast servast.
Lõika rull 2-3 cm paksusteks viiludeks ja aseta saiad ahjuplaadile.
Küpseta 200-225kraadises ahjus 10-15 minutit.
Allikas: Nami-Nami
Oh sind, ajasid nüüd selle jutuga kaneelisaiade isu peale.
Ülle, pole veel ju hilja tainas kokku keerata ja külmikusse kerkima jätta ning juba hommikul saad värskeid saiakesi 😉
Liisi, ma tegin täna hommikul rootsi stiilis kardemonirulle. Tainaretsept oli teine, aga meetod sama – õhtul segasin kokku, kell 7.oo võtsin külmkapist taina välja, 7.30 vormisin saiakesi ja kella 8 ajal juba nautisime neid kuuma kohvi kõrvale 🙂
Oh teid nobenäppe 🙂 Peaks ka ennast kokku võtma ja mõnel hommikul perekonda üllatama.
Saiad on väga isuäratavad!
Vot mina olen ka vaimustuses sellisest pärmitaignast, mille võib külmkappi ööseks kerkima jätta. See meetod tõesti toimib, kui on õige retsept. Proovin ka selle retsepti kindlasti ära.
Merit
Väga ônnestunud pilt ja kaneelisaiad. Braavo!
Aitäh Voisula!
Väga maitsvad tulid!