Napoleoni kook
Traditsiooniliselt valmistatakse koogi põhjad pisut teise retsept järgi võist, veest ja jahust, siis meie oleme viimased korrad kasutanud Nadja Kaarma hapukoorega varianti. Lihtsam valmistada ja maitseb väga hea.
Koogi valmistamine on tegelikult väga lihtne, ainult põhjade küpsetamine on aeganõudev, mistõttu võiks põhjad eelmisel õhtul valmis teha ja serveerimise päeval keedukreemiga katta.
Napoleoni kook
ahjuplaadi suurune kook
Põhjad:
500 g hapukoort
500 g toasooja võid
600 g jahu
näpuotsatäis soola
Keedukreem:
2 l piima
400 g võid
500 g suhkrut
10 muna
2 dl jahu
1 spl vaniljesuhkrut
Sega omavahel hapukoor, toasoe või, sool ja jahu. Keera tainas toidukilesse ja aseta vähemalt 2 tunniks külmkappi tahenema.
Vahepeal valmista keedukreem. Kreemi jaoks kuumuta 1,5 liitrit piima suures potis. Lisa suhkur ja hakitud või ning sega kuni või on sulanud. Teises kausis klopi lahti munad ja ülejäänud 0,5 liitrit piima, lisa juurde jahu ja vaniljesuhkur. Kui piim on potis keema läinud, alanda kuumus ja lisa pidevalt segades muna-piimasegu. Kuumuta madalal temperatuuril pidevalt segades kuni kreem on paksenenud. Tõsta pott pliidilt ja jahuta täielikult.
Küpseta taignaplaadi. Selleks jaota tainas 5-6 võrdseks osaks ja rulli jahusel laual õhukeseks ahjuplaadi suuruseks tükiks. Küpseta 220 kraadi juures kuni taignaplaadid on kuldpruunid. Tõsta jahtuma.
Koogi kokkupanekuks tõsta serveerimisalusele suur taignaplaat ja tõsta peale keedukreemi. Jätka nii kuni alles jääb viimane taignaplaat. See pudista tükkideks ja puista koogi peale. Lase koogil vähemalt 1 tund maitsestuda.
Soovi korral võid koogi peale raputada tuhksuhkrut või niristada šokolaadi.
Algretsept: Nadja Kaarma
Katsetasin ümmarguse Napoleoni tegemist. Tegin poole kogusega ja rullisin kaheksa 28 cm läbimõõduga ketast. Keedukreemi valmistasin samuti ühest liitrist piimast.
Tere! Küsin, täpsustan, et kas sellest ahjuplaadi kogusest jagub täpselt 2 ümmarguse koogi jaoks toorainet, vormi läbimõõt on 26?
Tere!
Kaks 26-cm läbimööduga kooki saab kindlasti, kuid sõltuvalt kui õhukeseks taigna rullid, niimitu kihti saad (soovitan siiski võimalikult õhukesed taignaplaadid teha). Pole väga oluline, kas lõpptulemus on kaks 6-kihilist või 8-kihilist kooki.
PS. Vabandan, et allés nüüd kommentaarile saan vastata.
Liisi