Sidrunikeeks

Ilmselt olen juba mitmeid kordi maininud, et keeksid on ühed minu lemmikküpsetised. Juba lapsepõlvest mäletan, et mulle väga maitsesid need välismaised kirevas fooliumpakendis keeksid, mille peale mõeldes tuleb mul praegu külmavärin peale, eriti vaadates koostist ja vähemalt paariaastast säilivuskuupäeva.
Selles keeksis on aga õnneks kõik aus ja ehe – kui nüüd ainult kodumaist sidrunit ka saaks 🙂 .

Tegelikult tundus antud legendaarne Ida Savi retsept mulle algul pisut veider kuna ei lisata üldse kergitusaineid ja tainas tuli ka kummaliselt paks, kuid õnneks ahjus küpses keeks siiski kõrgeks ja kohevaks.
Mulle meeldib kui küpsetis pealt pisut lõhki küpseb, see jätab kohe sellise koduse mulje.

Sidrunikeeks

200 g võid
200 g suhkrut
5 muna
0,5 sidruni koor ja mahl
200 g jahu

Glasuur:
2 dl tuhksuhkrut
3-4 spl sidrunimahla

Vahusta toasoe või suhkruga. Eralda munakollased munavalgetest ja lisa munakollased ükshaaval võivahule. Sega juurde riivitud sidrunikoor ja mahl ning sõelu juurde jahu. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja sega õrnalt taigna hulka. Vala tainas võitatud keeksivormi. Küpseta 200-kraadises ahjus 35-40 minutit (kontrolli küpsust tikuga).
Jahtunud keeks kata glasuuriga.

Algretsept: Ida Savi



18 thoughts on “Sidrunikeeks”

  • Isuäratav!Ise olen poest valmissegu ostnud.Tuleb ainult pulbrile ühtteist lisada,glasuur kaasas ja on ka alati head maitsenud + lihtne teha!Aga selle tahaks ka ära proovida:)

  • Jaanika, see on nüüd küll patujutt arvestades selle retsepti lihtsust. Seda retsepti võid igasuguse keeksi tegemiseks kasutada. Jätad sidruni ära ja saad täpselt oma maitse järgi lisandeid panna – kakaod, apelsini, rosinaid või mis iganes meelepärane on.

  • See on ka minu üks lemmikutest keeksidest, peaks ka lähiajal selle maitsva keeksi küpsetamise ettevõtma:)
    Väga kaunid ja isuäratavad fotod!!!

  • Proovisin ka teha seda keeksi. Tegin kahekordsete kogustega, kuna keeksi vormi ei olnud hetkel võtta ja tegin suurema panniga. Aga ei kerkinud väga palju ja seest on ka selline suht tihke. 🙁 Siin pildi peal tundub kuidagi mõnus ja õhuline. Ei tea mis valesti tegin

  • Anonüümne – ma oskan pakkuda viga ainult vahustamises. Ma ei usu, et ebaõnnestumise põhjustas suuremad kogused.
    Vähemalt minu kogemused on seda näidanud, et kui kiirustada, siis ei kerki ja jääb sest nätske. Tuleb ikka korralikult või vahule saada, nii 10 minutit vahustada ikka.

  • No vabandust aga see retsept ei ole küll toimiv. Raiskasin hulga aega ja häid tooraineid, et teha kollase telliskivi. Teinekord kasutan lihtsalt liiva ja vett ning sidrunikoort. Tuleb odavam, maitsvam ja kohevam.
    Kui selle retsepti järgi näiteks 6 “tellist” teha, saab nendega õhtul lasnast mõne ringi Passati velgi ära tuua.

    • Mis siis valesti läks Krister? Pildil ei ole ju tellis ja olen ise selle retsepti korduvalt läbi katsetanud. Keeksi valmistamise puhul on oluline või kohevaks vahustada, samuti munavalged korralikult vahtu lüüa.

    • Oi, nii naljakas kommentaar! Mul on ka asju tuksi läinud, aga enamasti on viga ikka tegijas. Pakun, et segasid äkki üle või siis kogemata jahu palju? Kõike juhtub. Otsisin selle retsepti jälle üles, aasta tagasi tegin, õnnestus, täna teen jälle!

  • See oli nii maitsev keeks, et sõime selle kolmekesi väga kiiresti ära. Ma polnud kunagi varem ise keeksi teinud. Nüüd enam muud ei tahakski küpsetada. 🙂

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga