Sidrunikeeks

Ilmselt olen juba mitmeid kordi maininud, et keeksid on ühed minu lemmikküpsetised. Juba lapsepõlvest mäletan, et mulle väga maitsesid need välismaised kirevas fooliumpakendis keeksid, mille peale mõeldes tuleb mul praegu külmavärin peale, eriti vaadates koostist ja vähemalt paariaastast säilivuskuupäeva.
Selles keeksis on aga õnneks kõik aus ja ehe – kui nüüd ainult kodumaist sidrunit ka saaks 🙂 .

Tegelikult tundus antud legendaarne Ida Savi retsept mulle algul pisut veider kuna ei lisata üldse kergitusaineid ja tainas tuli ka kummaliselt paks, kuid õnneks ahjus küpses keeks siiski kõrgeks ja kohevaks.
Mulle meeldib kui küpsetis pealt pisut lõhki küpseb, see jätab kohe sellise koduse mulje.

Sidrunikeeks

200 g võid
200 g suhkrut
5 muna
0,5 sidruni koor ja mahl
200 g jahu

Glasuur:
2 dl tuhksuhkrut
3-4 spl sidrunimahla

Vahusta toasoe või suhkruga. Eralda munakollased munavalgetest ja lisa munakollased ükshaaval võivahule. Sega juurde riivitud sidrunikoor ja mahl ning sõelu juurde jahu. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja sega õrnalt taigna hulka. Vala tainas võitatud keeksivormi. Küpseta 200-kraadises ahjus 35-40 minutit (kontrolli küpsust tikuga).
Jahtunud keeks kata glasuuriga.

Algretsept: Ida Savi11 thoughts on “Sidrunikeeks”

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga