Rukki-mustikakook
Minu tänavune mustikasaak piirdus karbitäie marjadega, mis läksid käiku selle ammu kirjapandud, kuid siiani tegemist ootava koogiretsepti jaoks. Kook on valmistatud rukkijahust ja seetõttu mõnusa karamellise leiva maitsega ning äärmiselt lihtne – valmib ainete kokkusegamise vaevaga. Kõrvale serveerida kreemjat vaniljejäätist või -kastet, sest muidu võib kook tunduda pisut kuivavõitu.
Valmistamiseks sobivad nii värsked kui ka külmutatud mustikad, ainult külmunud marjad tuleks enne koogile laotamist segada 1 supilusikatäie tärklisega.
Rukki-mustikakook
Põhi:
250 g pehmet võid
80 g suhkrut
250 g rukkijahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
300 g mustikaid
Kate:
100 g külma võid
200 g rukkijahu
30 g pruuni suhkrut
30 g fariinisuhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
Vahusta või suhkruga. Lisa küpsetuspulbri ja soolaga segatud jahu. Määri tainas küpsetuspaberiga kaetud väiksemale ahjuplaadile (minul oli 23×33 mõõtmetes plaat).
Puista peale mustikad.
Sega omavahel kõik katteained ja näpi ühtlaseks puruks. Laota mustikatele.
Küpseta kooki 200-kraadises ahjus 1 tund. Serveeri jäätisega.
Algretsept: Birjo Ubras