Ebaküdoonia siirup ja toorhoidis

Ebaküdoonia ehk põhjamaine sidrun kuulub vaieldamatult minu viimase aja lemmikute hulka. Hapu vili, millest saab valmistada imehead siirupit ja külmetusrohtu, sest sisaldab sama palju c-vitamiini kui sidrun.

Toorhoidise valmistamiseks tuleb viljad puhastada ja segada suhkruga. Hoidist kasutan segatuna kuuma vee või tee sees sidruni asemel. Aeg-ajalt võtan mõned lusikatäie seda magus-haput segu ka niisama.

Siirupi saamiseks viilutan terved ebaküdooniad koos seemnetega köögikombainiga ja hiljem nõrutan siirupit 2-3 korda. Kui seemned välja võtta, siis piisab ühest nõrutamisest, aga siirupi puhul ma ei näe seda vajadust. Hooajal sain 1 kilogrammist mahlastest ebaküdooniatest pea liitri toormahla, nüüd viimastest viljadest vähem. Siirup säilib külmkapis kuni aasta. Siirupit kasutan segatuna külma või kuuma veega, mulliveega lahjendatuna maitseb nagu limonaad.

Ebaküdoonia siirup

1 kg ebaküdooniad
o,5 kg suhkrut

Viiluta ebaküdooniad õhukeselt. Sega viilutatud ebaküdooniad suhkruga. Aeg-ajalt segades, lase vähemalt 2 tundi seista kuni suhkur on sulanud. Nõruta siirup ja säilita suletud pudelis külmkapis.

Ebaküdoonia toorhoidis

1 kg ebaküdooniad
0,5 kg suhkrut

Poolita ebaküdooniad, uurista seemned välja. Viiluta ebaküdooniad õhukeselt. Sega viilutatud ebaküdooniad suhkruga ja lase paar tundi seista kuni suhkur on sulanud. Tõsta hoidis purkidesse ja säilita külmkapis. 



2 thoughts on “Ebaküdoonia siirup ja toorhoidis”

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga