Toorjuustukook pähklite ja Norra pruuni juustu kastmega
Mina valmistasin toorjuustukoogi, millel röstitud pähklid ja peale niristasin sametist juustukastet. Kui niisama söömisel võib juust olla maitsemeeltele harjumatu, siis koos rõõsa koorega saab sellest valmistada imelise karamellise kastme. No ja pähklid ja karamell on teatavasti taevalik kooslus.
Toorjuustukook pähklite ja Norra pruuni juustu kastmega
Põhi:
150 g küpsiseid
50 g võid
Täidis:
500 g maitsestamata toorjuustu
2 muna
1 tl vaniljesuhkrut
3 sl fariinisuhkrut
Juustukaste:
150 g suhkrut
2 spl vett
2 dl rõõska koort
75 g riivitud Gudbrandsdalen juustu
Peale 30 g sarapuupähkleid
Põhja jaoks purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Suru küpsisepuru 20 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi põhja.
Täidise jaoks sega toasoe toorjuust ja munad. Lisa suhkrud. Vala täidis koogivormi. Küpseta eelsoojendatud 160-kraadises ahjus 60 minutit. Kook on valmis kui täidis veel veidi võbiseb. Lase koogil täielikult jahtuda ja soovitavalt hoia kooki üleöö külmkapis.
Juustukastme jaoks sulata pannil suhkur ja vesi. Tõsta kuumust ja lase suhkrul karamellistuda. Nirista juurde rõõsk koor ja riivitud Brunost juust. Sega kuni juust on sulanud. Lase kastmel senikaua keeda kuni see paksemaks muutub. Lase jahtuda ja tõsta üleööks külmkappi. Külmkapis taheneb kaste veelgi.
Rösti pähkleid kuival kuumal pannil. Lase jahtuda. Nirista koogile juustukaste, jättes paar supilusikat kastet pähklite peale. Puista kastmele röstitud pähklid ja nirista üle allesjäänud kastmega.
Retsept valmis koostöös Eugesta Eesti AS-ga
Häid Jôule ja Ônnelikku Uut Aastat 2017!
Aitäh heade soovide eest! Head uut aastat Sulle samuti, Voisula!