Astelpaju-apelsini kissell
Sügavkülmas seisis juba ammusest ajast karp astelpaju marju, mis pidevalt mulle ette sattus. Astelpaju on minu suur lemmik, kuid niisama külmunud marju ma süüa ei suuda, seega otsustasin nendest keeta maitsva kisselli. Kissellile ma palju suhkrut ei lisanud, sest mulle meeldib pigem hapu ja apelsin annab ka pisut magusat. Serveerisin magustoiduna kohupiimavahu ja meega röstitud kaerahelvestega.
ASTELPAJU-APELSINI KISSELL
400 g astelpaju marju
1 apelsin
1 dl suhkrut
600 ml vett
3 sl kartulitärklist
1 dl külma vett
Meega röstitud kaerahelbed:
2 dl jämedaid kaerahelbeid
2 sl võid
2 sl mett
serveerimiseks magusat kohupiima ja röstitud kaerahelbeid
Pane marjad vähese veega potti ja keeda kuni marjad on pehmed. Hõõru marjad läbi sõela, et eemaldada kestad ja seemned. Vala saadud mahl potti, lisa peenelt riivitud apelsini koor ja mahl ning suhkur. Lase tasasel tulel keeda 5 minutit. Sega tärklis veega ja nirista kisselli hulka. Kuumuta segades keemiseni (ära keeda!), kuni kissell on paksenenud. Tõsta jahtuma.
Samal ajal rösti kaerahelbed. Selleks kuumuta pannil või ja rösti selles kaerahelbeid. Lisa mesi ja rösti kaerahelbed krõbedaks.
Tõsta jahtunud kissell kaussi, lisa kohupiim ja puista peale röstitud kaerahelbeid.