Väikesed õuna-vaniljekreemipirukad
Esimesed õunad korjasin juba nädalapäevad tagasi. Mulle meeldivad väga esimesed veel valgete seemnetega hapud ja kõvad õunad. Maast korjatud magusaks küpsenud õunad pole üldse nii head.
Esimestest ubinatest valmis Kanada õunakook, mis endiselt on üks mu lemmikuid õunakooke.
Ühel õhtul aga valmisid pisikesed õuna-vaniljekreemipirukad. Valmistasin pooled pirukad lehttaignast ja ülejäänud pärmilehttaignast, kuid mulle tundusid lehttaignas paremini sobivat, jäid õhulisemad. Kindlasti võiks proovida ka filotainast. Retsept on väga lihtne ja maitsvad pirukad kiirelt valmivad.
Väikesed õuna-vaniljekreemipirukad
10-15 tükki
500 g lehttainast või pärmilehttainast
2 väiksemat õuna
1 dl vett
1 tl kaneeli
2 tl suhkrut
1 pakk Ekströmi vaniljekastme pulbrit
1,5 dl piima
peale pintseldamiseks 1 muna
tuhksuhkrut
Valmistamine:
Tükelda õunad pisikesteks tükkideks. Pane õunad väikesesse potti, vala peale vesi ja kaneel-suhkur ning hauta madalal kuumusel umbes 5 minutit kuni õunatükid on muutunud pehmeks. Jäta veidikeseks jahtuma.
Vaniljekastme jaoks sega pulber piimaga ja jäta 1 minutiks seisma.
Rulli tainas ja lõika umbes 10 cm x 15 cm laiused tükid. Aseta iga taignaruudu kitsemasse äärde 1 tl õunakuubikuid ja 1 tl vaniljekastet. Voldi taignaruudu külgmised servad täidise peale ja keera rulli. Lõika kääridega peale sälgud. Toimi samamoodi teiste pirukatega.
Pintselda pirukad pealt lahtiklopitud munaga.
Küpseta eelsoojendatud 200 kraadises ahjus 15-20 minutit kuni pirukad on pealt kuldseks küpsenud. Lase hetke jahtuda, serveerimisel raputa peale tuhksuhkrut.
Appi, milline õunakoogiisu praegu tuli! Mul aed õunapuid täis, aga pole veel ühtki kooki teinud. Peab vist selle vea parandama:)
No tõesti – üks õige blogard peaks praeguseks olema juba vähemalt 2 õunakooki ära söönud 😀 Nagu mina :D:D:D
Ah, kui isuäratavad ! Ah, kui ilusad ! Kindlasti teen, õunad ja taigen olemas.