Maitsev lasanje … ilma lihata

Lasanje retsept kuulub ilmselt iga pere põhivaramusse, sest tegemist on ju äärmiselt maitsva roaga. Viimased korrad olen mina traditsioonilise lasanje asemel valmistanud hoopis köögiviljakastmega varianti. Ja arvake mis … keegi ei ole isegi aru saanud, et toit ei olegi hakklihaga. Söövad ja kiidavad.  Või siis on aru saanud, et ka nii saab väga maitsva lasanje.
Minumeelest sõltub selline asi üsnagi palju serveerimisest. Köögiviljatoitude suhtles kõhklejatele ei tasuks seda niivõrd välja reklaamida, et tegemist on taimetoiduga (seepärast ka pealkirja valik selline 🙂 ). See tekitab juba eos eelarvamusi. Asjale tuleks läheneda vaikselt väikeste sammudega, pakkudes tavamenüüle vahelduseks ka taimetoite, sest hästi valmistatud taimetoit on maitsev ja tervislik. Valides taimetoidu säästame keskkonda, vähendame lihatarbimist, saades parema enesetunde ja tervise.

Eelmise aasta lõpus oli mul tore võimalus kohtuda Taimse Teisipäeva eestvedajatega. Taimne Teisipäev on kampaania, mille eesmärk vähendada liigset lihatarbimist ja suurendada tervisliku taimse toidu tarbimist. Taimse Teisipäevaga liitunud söögikohad pakuvad teisipäeviti vähemalt ühte taimset rooga (vaata söögikohti siit). Hulganisti inspireerivaid retsepte kodus kokkamiseks leiate nende kodulehelt. Hetkel on Taimse Teisipäeva kodulehel käimas ka tore kampaania, millega liitujad annavad lubaduse süüa teisipäeviti taimset toitu ja vähendada lihatarbimist #minutaimneteisipäev

Siit blogist leiad taimetoidud paremalt rippmenüüst sildi alt taimetoidud.

Köögiviljalasanje

6-8 sööjale

Köögiviljakaste:
1 pommu ehk baklažaan
1 suvikõrvits
1 porgand
2 sibulat
2 küüslauguküünt
800 g purustatud tomateid
3 sl tomatipastat
2 sl kuivatatud Vahemere ürte (tüümian, basiilik, pune)
2 sl palsamiveininäädikat
1 sl suhkrut
1 sl soola
musta pipart
0,5 tl Cayenne pipart

Hapukoorekaste:
400 g hapukoort
200 g riivitud juust
soola
pipart

10 lasanjeplaati

Tükelda pommu ja suvikõrvits väikesteks kuubikuteks. Riivi jämedalt porgand. Haki sibul ja küüslauk. Kuumuta pannil õli ja hauta köögivilju madalal kuumusel kuni pehmenemiseni. Lisa purustatud tomatid, tomatipasta, ürdid, palsamiveiniäädikas, suhkur, sool, pipar ja Cayenne pipar. Lase keema tõusta ja hauta madalal kuumusel 45 minutit.
Sega hapukoor 100 g riivitud juustuga ja maitsesta soola-pipraga.
Tõsta 1/3 köögiviljakastmest ahjuvormi (mõõdud 31×22 cm) põhja. Lao peale lasanjeplaadid. Määri peale hapukoorekastet ja puista peale veidi riivitud juustu. Seejärel taas köögiviljakaste, lasanjeplaadid ja hapukoor. Jätka kuni köögiviljakaste on otsas. Kata ahjuvorm fooliumiga ja küpseta 200-kraadises ahjus 40 minutit. Eemalda foolium. Puista peale ülejäänud riivjuust ja küpseta veel 20 minutit. Tõsta ahjust ja lase enne lahtilõikamist 15 minutit rahuneda. Serveeri rohelise salatiga.



Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga