Beseekattega sidrunikook

Selle sidrunikoogiga aga juhtus küll selline lugu, et esimest korda ei läinud mul munavalged vahtu. Ilmselt olid mõtted haljevil, kui lisasin munavalgetele enne vahustamist kogu suhkru korraga hulka. Vahustasin mis ma vahustasin, aga segu vahtu ei läinud. Seega ei jäänud muud üle kui uued munad otsida ja otsast peale alustada. See-eest teisel korral õnnestus munavalgevaht ideaalselt ja kook tuli suurepärane.


Beseekattega sidrunikook

Põhi:
125 g võid
1,5 dl suhkrut
1 muna
3,5 dl jahu

Keedukreem:
2 munarebu
1 dl suhkrut
2 sl maisitärklist
2 dl vett
50 g võid

Beseekate:
4 munavalget
2 dl suhkrut
1 sidruni kollane koor ja mahl

Vahusta või suhkruga. Lisa muna ja vahusta edasi. Sega hulka jahu. Aseta tainas 1 tunniks külmkappi jahtuma. Vooderda 24-26 cm võitatud vorm tainaga ja eelküpseta 200 kraadi juures 10 min ja seejärel reguleeri ahjukuumus 160 kraadile.
Beseekatte jaoks pese sidrun ja riivi peene riiviga, pressi viljast mahl välja. Vahusta munavalged, lisades supilusika kaupa suhkrut, kuni saavutad kõva vahu. Sega hulka 0,5 tl sidrunikoort ja sidrunimahl, sega õrnalt läbi.
Sega keedukreemi ained potis kokku ja kuumuta kuni paksenemiseni. Laota kreem pirukapõhjale ja kata alguses õhukese beseekihiga, seejärel paksemalt. Jälgi, et besee oleks kontaktis pirukapõhjaga, sest muidu tõmbub kate kuumuse mõjul keskele kokku.
Küpseta 160 kraadi juures 30 min ja tõsta restile jahtuma.

Algretsept: Suur küpsetamisraamat 2. osa






13 thoughts on “Beseekattega sidrunikook”

  • Mina ei ole julgenud teha beseekattega kooke, olen kartnud besee ônnestumise pärast. Sidrunitäidis kevadesse sobib väga hästi. Muidugi on kerge öelda, et peab koogitegemise järgi proovima, aga mul on juba pikk rivi retsepte, mida tahaks järgi proovida. Selle retsepti peab meelde jätma, et siis ôigel ajal se välja otsida.

  • Ma tean, mida sa tunned, Voisula! Ka mul on terve nimekiri retsepte ja mõtteid, mida kõike tahaks proovida.

    Munavalgete vahustamisel tuleb jälgida, et töövahendid oleksid puhtad (rasvavabad) ja suhkrut lisada järk-järgult alles siis, kui munavalged on vahustunud pehmeks vahuks.

  • Pole küll seesama anonüümne, aga kas ei peaks sidrun mitte täidise sisse minema,beseekatet niimoodi küll ei saa.. :)Ilmselt lihtsalt näpukas, aga selle võib segadusse ajada, kes antud kooki varem teinud ei ole.

  • kreemi koostisosades pole üldse sidrunit kirjas (nendest koostisosadest vaevalt sidruni maitseline kreem tuleb). tavaliselt läheb sinna ju 2-3 sidruni mahl ja koor… ja beseekattesse võib sidrunimahla asemel ka valge veini äädikat panna (nagu pavlova puhul).

  • Sain maitsta imehead sidrunikooki kohvikus Werner ja tuli suur tahtmine ka ise seda valmistada! Hetkel aga jääb ka see retsept arusaamatuks, sest et kõik teised retseptid sisaldavad sidrunit ikkagi täidises, mitte beseekattes.. Seega kahjuks selle retsepti järgi teha esimesena ei julgeks 🙂

  • Tegin taaskord seda maitsvat sidrunikooki.

    Sidruni lisasin beseekattesse, besee õnnestus väga hästi. Täidiseks valmistasin retsepti järgi keedukreemi.

    Seega täiesti toimiv retsept. Head katsetamist!

  • Ma pole eriti tubli retsepti järgi küpsetaja. Hetkel kook ahjus. Besee sisse ei pannud sidrunikoort ega sidrunimahla, eelnevalt olen seda varianti ka kasutanud, et nö vürtsi juurde lisada. Hoopis keedukreemi sisse lisasin veidi pressitud sidrunimahla ja riivisin õuna ka. Loodan parimat.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga