6 restorani ja 15 toitu, lisaks maasikad ja Põhjaka

Möödunud pühapäeval oli meid, Tartu toidublogijaid, kutsutud MTÜ Maitseklubi poolt  Tallinnasse Maasikafestivalile ja külastama Tallinna parimaid restorane.

Varahommikul hakkasime Tartust liikuma, jõudsime Tallinnasse isegi oodatust varem.
Tallinna toidublogijad olid eelmisel päeval eeltöö ära teinud ja 15 maasikatootja marjadest 5 parimat välja selgitanud. Õnneks või kahjuks olid kõik finalistid ühest sordist „Polka“. Igaüks pidi kirja panema top 3 ja seejärel jäime parima tootja väljakuulutamist ootama. Võit läks Põlvamaale Orava marjatalule. Kahjuks ei saanudki teada, mis numbri all maitstud maasikatest võitja oli. Edasi pidime veel natuke ootama, enne kui saime restoranituurile minna. 



Ahjaa – vahepeal toimus ka pildistamine, sest praegu koostamisel oleva digitaalse maasikaretseptide raamatu jaoks oli vaja kõigist autoritest fotot. See oli päris jube, kuna päike kõrvetas ja katsu sa siis silmi lahti hoida selle ereda päikese käes.



Lõuna paiku suundusime külastama Eesti parimaid restorane. 

 Esimeseks kohaks oli välja valitud F-Hoone.



Minu jaoks täiesti tundmatus kohas asuvas vanas räämas tootmishoones asuv toitlustuskoht osutus väga populaarseks kohaks. Peakokk Maia Smõslova  tutvustas maja ja rääkis ettevõttest täpsemalt. Interjööris oli leidlikult kasutatud erinevaid mööbliesemeid ja igal sammul võis näha taaskasutust. Koha kujundus tundus seda kihvtim ja uskumatu, sest asutus on püsti pandud pea olematu eelarvega.



Seejärel pakuti karastavat ja imeiluse välimusega maitsevett.



Seejärel toodi lauda läätsesalsat grillitud lõhega. Läätsed krõmpsusid hamba all ja grillitud lõhe oli väga hõrk.



Hea mulje jäi ja kindlasti läheks tagasi.



Edasi suundusime Sfääri, kus juba uksel tervitas meid isiklikult peakokk Toomas Lääts. 




Pärast väga meeldivat ja kodust vastuvõttu serveeriti meile küpsetatud siiafileed värskete keedukartulite, basiiliku emulsiooni ja suveporgandite kimbuga. Lihtne ja väga maistev!



Magusroana hapukoore panna cotta rabarberi-maasika kompotiga, mis viis lausa keele alla. Panna cotta oli tõeliselt siidine ja rabarberi-maasikakompot imemaitsev!



 Restorani õhustik oli hele ja skandinaavialik, teenindajad väga meeldivad ja tundus nagu olime väga –väga oodatud külalised. Väga meeldis!


Seejärel jalutasime vanalinna, kus esimesena astusime sisse itaalia restorani Trattoria La Bottega.





Seal tutvustas peakokk meile lühidalt asutust ja pakutavat antipasto mistot. Suupiste taldrikul olid tomati bruschettad ja baklažaani bruschettad, erinevad itaalia vorstid ja singilõigud, lisaks melonit ja artišoki. Joogiks serveeriti San Pellegrino vett ja Asqua Panna lauavett ning veini, millest mina maitsesin valget 2009. a Tai veini Italo Cescona.


Siis viis programm edasi käesoleval aastal Tallinna parimaks restoraniks valitud aasiapärasesse fine diningu´sse Chedi.





Lauale kanti DimSumi´i valik kreveti-bambuse- ja kreveti-kammkarbitäidisega ja krõbe pardilihasalat pomeli, seedermänniseemnete ja šalottsibulaga. DimSumi´id olid minu jaoks uus, aga meeldiv maitse, kuid krõbe pardiliha salat oli lausa võrratu. Sama vaimustust jagasid ka minu lauakaaslased. Toidu kõrvale pakuti Uus-Meremaa Sauvignon Blanc´i Silver Lake, jäävett sidruniga ja rohelist teed.


Edasi suundusime kõige rohkem elevust tekitanud vene restorani Tchaikovsky.



Ruumidesse sisenedes olime lausa lummatud. Kui eelmine koht oli pigem hämaravõitu, siis Tchaikovsky ruumid oli valged ja avarad, suveterass oli võrratult kaunis.



Vastuvõtt oli peen, kuid väga sõbralik. Tervituseks serveeriti Prantsusmaa vahuveini Cremant de Bourgogne.




Vahuveini taustal toodi lauda kergelt suitsutatud lõhe, lõhemarja, õunasiidritarretise ja ürtidega. See oli vapustav esitlus, kuidas lõhe klaaskupli alt suitsu seest paljastati.




Järgmisena serveeriti metsaseenepelmeene suitsujuustukastmega, mis olid samuti väga maistvad.



Kuni saabus kauaoodatud magustoit – Pavlova a la Tchaikovsky. Beseekoogikese peal värsked marjad ja ilmselt vaarikasorbee, mille peale asetas kelner jääkülma beseepuru (vähemalt see tundus beseepuru moodi). Ohhetasime ja ahhetasime, see oli tõeline elamus!




Kahjuks pidime siiski edasi suunduma, sest külastada jäi veel üks restoran.



Ö-s pakuti tervituseks vahuveini kokteile ehk rabarberibellinit ning nelja suupistet – õunaveinis hautatud angerjas värske kurgi ja ürdikreemiga, hõrk linnumaksapatee astelpaju- ja võilillemoosiga, veiseliha-tartar marineeritud seente ja krõbeda mustaleiva chipsiga ning soe peedikonsomee. Linnumaksapatee oli minu jaoks kõige meeldivad ja lausa sulas suus, teised suupisted jäid pisut kaugemaks. Olin vist eelmisest kohast nii lummatud, et minu jaoks jäi Ö seekord pigem tagasihoidlikuks ja vähim elamusipakkuvaks.




Sellega oligi päev õhtusse jõudnud ja vaja tagasiteele asuda. Kuna aga meie tee peale jäi paljukiidetud Põhjaka mõis, siis ei pidanud me paljuks sealtki läbi hüpata ja kiire kohvipaus teha.



Tellisin paljukiidetud Napoleoni koogi ja latte kohvi. Kook oli hästi krõbe ja keedukreemiga ei oldud koonerdatud. Siis aga tabas see hetk, kus lihtsalt enam jõua süüa, sest koogitükk oli ikka päris suur. Sisse sai see aga punnitud ja nii me sealt kodupoole veeresimegi.




Kelner oli nii lahke, et tõi meile maitsmiseks Põhjakas valmistatud leiba.



Tänutäheks jätsime oma tänusoovid ka külalisteraamatusse.



Tartusse jõudes  võttis meid vastu värske vihmasabin ja mõnus suvine õhk. Koju jõudes olin küll väsinud, kuid tulvil emotsioone, sest see oli kindlasti üks paremaid nädalavahetusi.

Aitäh MTÜ-le Maitseklubi ja Aivar Hansonile!


Rohkem pilte näed minu Flickeri kontolt 


10 thoughts on “6 restorani ja 15 toitu, lisaks maasikad ja Põhjaka”

  • Oi-oi-oi… Kuigi Aivar on ka meid sääraste tuuridega hellitanud, olen siiski kadedusest roheline 🙂 Teil oli kindlasti imeline pühapäeva, tüdrukud!

  • Aitäh Mari-Liis – oli tõesti vau päev! Muidu oleme meie vesiste suudega teie reportaaže lugenud, kuid nüüd lõpuks saime oma võimaluse ka kätte.

  • Ootasingi sellist mõnusat reportaažülevaadet teie käigust ja ei pidanud pettuma. Aitäh sulle selle eest! Raudselt väga mõnus nädalavahetus, sest ainult naudisklemist täis ju! 🙂

  • Oh, me oleme ka siiani veel lummuses, aga reportaažini pole veel jõudnud. Nii vahva jutt ja mul täiesti samad emotsioonid ja tunded söögikohtade suhtes. Siiski, kui öö hakul magama läksin, siis kõht ei olnudki nii täis, et raske oleks olnud 🙂
    Jaanika

  • Me oleme vist kõik veel kerge laksu all 😀 Sul on imeilusad pildid! Eriti kihvt pilt on minu meelest see Põhjaka sissekäigu pilt – kamp blogardeid sisse minemas, üks peremeestest välja tulemas.

  • Oi Jaaniku, mul oli magama minnes küll kõht niiiii täis, et raske oli uinuda. Minu jaoks ikka veidike liig 🙂

    Aitäh Koopatibi! Minumeelest on Sinust tehtud pilt ka väga ilus.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga