Linask soolateki all ja isetehtud friikartulid

Need kaks linaskit jõudsid minuni sõna otseses mõttes üle aia. Naabrinaise pakkumise peale oskasin esiteks vaid kohmetult küsida, et mis tema nende kaladega ette võtab, kuid saades vastuseks, et lihtsalt grillivad, tundus, et väga keeruline nende valmistamine ei ole ja võtsin pakkumise vastu.Õhtul veidike googeldamist linaski kohta, kust selgus, et tegemist on väärt kalaga, mis kahjuks poelettidele üsna harva jõuab. Linask on väherasvane kala ega oma erilist toiteväärtust, küll aga maitseb hästi nii praetult, grillitult, marineeritult, küpsetatult või kuidas iganes. Rohkem vahvat lugemist linaski kohta leiab Koržetsi Õpiköögist.Kuna mina pole vist elusees ühtegi  värskelt püütud tervet valget kala ise valmistanud, siis valisin retseptiks Nami-Nami latika küpsetamise juhendi ehk latikas soolateki all. Minumeelest said kalad suurepärased. Kõrvale tegin veel isetehtud friikartuleid. Super.


Linask soolateki all


2 linaskit
1 kg jämedat meresoola


Peale:
1 sidrun
2 sp võid
2 sp hakitud murulauku
musta pipart


Pese kalad voolava vee all (linaski pesemine on muidugi omaette ooper, sest linask on väga limane ja libe nagu lutsukala :)).
Pane pool soolast suuremasse ahjuvormi. Aseta kalad soolakihile ja vala peale ülejäänud sool, nii et kalad oleksid üleni kaetud.
Küpseta kalasid 200 kraadises ahjus umbes 45 minutit.
Lõika sidrun jämedateks viiludeks. Kuumuta pannil või, millele lisa hakitud murulauk ja musta pipart. Prae sidruniviilud mõlemalt poolt kuldseks.
Kui kalad on küpsenud, võta nad ahjust välja ja eemalda pealmine soolakiht ja nahk.
Aseta karamellistatud sidruniviilud kalale ja vala peale pannile jäänud sulavõi. Serveeri.


Idee: Nami-NamiIsetehtud friikartulid


kartuleid
oliivõli
soola


Koori kartulid ja lõika kangideks, umbes 1 cm paksusteks. Keeda kartulikange 4-5 minuti, las hetk tõmmata ning vala siis ahjuplaadile. Lisa oliivõli ja sega läbi. Küpseta 225 kraadises ahjus umbes 30 minutit kuni kartulite servad on krõbedaks muutunud. Maitsesta soolaga ja serveeri.4 thoughts on “Linask soolateki all ja isetehtud friikartulid”

  • Mul õnnestus ka poest nädala jagu tagasi linaskit saada. Kalamehest sõber kiitis seda kala mulle juba ammu. Ostsin siis kah suure õhinaga ühe suurema isendi. Asusin googeldama ja selgus, et linaskist kirjutati kui tõelisest haruldusest, millest mõni üksik on kuulnud ja veel vähemad maitsta saanud. Asjatundjad õpetasid kül limast vabanema (panna kala paarikümneks sekundiks keevasse vette) kuid kahjuks isuäratavaid retsepte ei leidnud. Lõpuks otsustasin, et kuna on võõras kala tuleb jääda tagasihoidlikuks, et mitte rikkuda maitset.Panin fileeritud tükkidele soola, tilli, näpuotsaga suhkrut, törts võid ja seejärel ahju. Serveerisin sidrunimahlaga. No on tõesti maitsev kala, isegi minusugele kalapepsile meeldis.

  • Mina lugesin internetist, et jämeda soolaga hõõrumine pidi ka aitama limast lahti saada. Aga mind küll see lima ei häirinud. Paljukardetud mudamaitset, mis linaskile omane, ka õnneks ei tundnud.
    Mul jäi veel ahjukalast veidike fileed üle. Plaanin sellest homme hommikuks kalasalatit teha.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga