Kõrvitsaorsoto

Kes veel ei tea, siis orsoto on põhimõttelt nagu risoto, aga riisi asemel kasutatakse odrakruupi. Odrakruup on ju tegelikult Eesti köögi põline tooraine. Vanaema valmistatud odrakruubipuder on siiani lemmik, mille sarnast ilmselt pole võimalik valmistada mujal, kui puuküttega ahjus pikalt hautades. Orsoto näol on kruubid toodud kaasaegsesse kööki ja roog peenema nimetuse saanud.

Algretseptis oli kõrvitsaorsoto serveeritud kitsejuustuga, aga ka ainult krõbe peekon ja õhukesed juustulaastud muutsid roa tõeliselt hõrguks ning igati sobilikuks pakkuda õhtusöögi erilise pearoana.

Kõrvitsaorsoto
4 sööjale

300 g kõrvitsat
300 g odrakruupi
2 väikest sibulat
2 küüslauguküünt
70 g võid
pool klaasi hapukat õunamahla
3 klaasi kanapuljongit
1 l vett
2 loorberilehte
10 valge pipra tera
1 sl soola
3 sl oliiviõli
pool klaasi valget kuiva veini 
soola
pipart

Serveerimiseks:
toorsuitsupeekonit
kõvemat juustu (parmesani või Fortet)
rohelist sibulat 


Hauta paksupõhjalises potis hakitud sibul ja küüslauk või sees pehmeks. Lisa kuubikuteks lõigatud kõrvits, pool klaasi õunamahla ja klaas kanapuljongit ning jäta 15-20 minutiks hauduma. Kui kõrvitsa on pehmeks haudunud, püreesta segu saumiksriga.
Pese kruubid voolava vee. Kuumuta potis liiter vett, lisa sool, loorberilehed, pipraterad (parem kui asetada need teesõela või marli sisse, et hiljem need mugavamalt kätte saada) ja kruubid. Keeda keskmisel kuumusel umbes 20 minuti. Kurna.
Kuumuta pannil oliivõli ja prae kruupe paar minutit. Lisa valge vein ja lase alkoholil välja aurustuda. Lisa umbes pool puljongist ja lase haududa. Järgmine hulk puljongit lisa alles siis, kui eelmine on peaaegu kruupidesse imbunud. Maitsesta soola ja pipraga.
Serveeri krõbedate peekoniribade, juustulaastude (mina kasutasin Forte´t) ja hakitud rohelise sibulaga..

Retsept: Roman Zaštšerinski Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga