Kapsapirukas

Vast nii mõnigi blogilugeja on märganud meedias ja toidupoodides Tervisearendu Insituudi kampaaniat “Lihtne 5 tervislikult toituda”, mis on suunatud puu- ja juurviljakoguste suurendamisele igapäevasel toidulaual. Kampaanist leiab ka mõne minu retsepti, näiteks selle mõnusa lillkapsavormi või apelsinise riisikoogi.
Kahjuks ei jõudnud kampaanisse see imemaitsev kapsapirukas. See on tõesti väga-väga maitsev ja mahlane, milles tubli ports kapsast ja porgandit.


Kapsapirukas

250 g toasooja võid
2,5 dl nisujahu
2,5 dl täistera nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
soola
250 g kohupiima (kasutasin Farmi sibula-küüslaugumaitselist kohupiima)

Täidis:
1 kg värsket kapsast
300 g porgandeid
3 spl võid
1 klaas vett
1 spl soola
1 apl valgeveini äädikat
3 spl fariinisuhkrut
150 g hapukoort

määrimiseks muna

Valmistamine:
Sega omavahel või ja kõik taigna kuivained. Lisa juurde kohupiim. Mätsi tainas palliks, keera toidukilesse ja jäta vähemalt 1 tunniks külmkappi tahenema.
Täidise jaoks lõika kapsas ribadeks ja riivi porgandid jämeda riiviga. Kuumuta potis või, lisa juurde kapsas ja porgand ning hauta veidi aega. Lisa kapsa-porgandisegule 0,5 klaasi vett, vajadusel lisa hiljem ülejäänud vesi. Kui kapsas ja porgand on pehmeks haudunud, nõruta segu ja sega juurde sool, äädikas ja fariinisuhkur. Jahtuta veidi ja lisa juurde hapukoor.
Eralda taignapallist 1/4 ja rulli mõlemad tükid ahjuplaadi suuruseks (lihtsam on rullida 2 küpsetuspaberilehe vahel). Tõsta suurem tükk küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, tõsta peale kapsatäidis nii, et 2-3 cm servast jääks vabaks. Keera taignaservad igast küljest täidise peale. Tõsta pirukale väiksem taignaplaat nii et servad kattuksid alumise taignaplaadi üleskeeratud servadega ja vajuta servadest korralikult kinni. Määri pirukas pealt lahtiklopitud munaga ja torka kahvliga peale õhuaugud.
Küpseta 225-kraadises ahjus 30 minutit kuni pirukas on peale kuldpruun.

Retsept: Blogi Köögitoimkond



6 thoughts on “Kapsapirukas”

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga