Kartuli-singipirukad

Eelmisel nädalal juhtus selline lugu, et olid tulemas külalised, aga esiteks polnud mul kodus ühtegi muna, et kooki küpsetada ega tegelikult ka head ideed, mida üldse küpsetada. Mune oleks muidugi poest saanud, aga ma põhimõtteliselt ei osta poemune, vaid olen nõus ootama kuldkollaseid kodukanade mune. Siis aga äkki, keset ööd kui und ei olnud ja lakke vahtisin, meenusid mulle Tuuli tehtud kartuli-ürdipirukad. Parajasti oli külmkapis ka eilset kartuliputru, nii et kõik klappis ideaalselt.

Lisasin kartulipudrule veidi sinki ja juustu, kreemjama täidise jaoks pisut hapukoort (kasutasin uut Saaremaal toodetud kuumutuskindlat Smetana hapukoort) ning napsasin aknalaualt värsket sibulat ja tilli. Nii et üks-kaks-kolm oligi kaks plaaditäit ahjusooje pirukaid sööjaid ootamas.

PS. Munad jõudsid minuni täpselt enne pirukate ahjupanemist, seega said kenasti ka ülepintseldatud.


Kartuli-singipirukad

ca 35 tk

500 g pärmi-lehttainast
350 g kartulipüreed (või 4-5 keedetud kartulit)
50 g sinki
70 g riivitud juustu
3-4 sl Smetana hapukoort
soola-pipart
maitserohelist (rohelist sibulat, tilli vm)

määrimiseks muna

Tükelda sink väiksemateks kuubikuteks ja prae kergelt läbi. Sega praetud sink kartulipüreega, lisa juurde riivitud juust, hapukoor ning maitseroheline. Maitsesta veidikese soola-pipraga.
Rulli tainas ristkülikukujuliselt lahti, lõika pikkupidi pooleks, nii et saad kaks pikemat ristkülikukujulist taignaplaati. Tõsta ühe taignariba keskele täidist, keera taignaservad üksteise peale, nii et saad pika vorsti. Tõsta rulli lõikekoht allapoole, lõika 4 cm laiusteks pirukateks ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Tee sama teise taignapoolega. Määri pirukaid pealt lahtiklopitud munaga.
Küpseta 10-15 minutit 200-kraadises ahjus kuni pirukad on pealt kuldsed.



2 thoughts on “Kartuli-singipirukad”

  • Liisi, need (õigemini siis see originaalvariant "Galina kartulipirukad") on aastaid lemmikuks olnud, retsept oli ka mu roosas kokaramatus. Tellisin neid Edinburghis Galina käest igaks suuremaks koosviibimiseks 🙂

  • Olen ka roosast kokaraamatust neid pirukaid piilunud, kusjuures alati kui vaja miskit kindlasti õnnestuvat rooga valmistada, siis võtan esimesena kätte Nami-Nami kokaraamatu.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga