Maitsev Tartu 2017

Tänavu toimus Tartus kolmandat korda restoranide kuu “Maitsev Tartu”. Terve veebruarikuu jooksul pakkusid 14 restorani kolmekäigulist erimenüüd tutvustamaks uusi ja põnevaid maitseelamusi.

Mul oli suurepärane võimalus külastada kõiki 14 toitlustusasutust ja saada osa pakutavatest maitsetest. Minu poolt sai kõrgeima punktisumma kohvik-resto JOP Antonius, mis üllatas imelise toidu ja hubase atmosfääriga. Samuti võitis JOP Antonius teiste külastajate südamed, saades külastajate lemmikresto tiitli. JOP Antoniuse erimenüü:

KARTULIPLIIN

heeringahake / hapukreem / ürdid / munakollane

VEISEPÕSE KONFII

pastinaagikreem / kale krõpsud / röst juurikad / talvises kastmes 

KADAKAMARJA BRÜLEE

valge-šoko-crumble / jäised pohlad / suhkruvatt

Kohvik-resto JOP asub Antoniuse õues.  Kohvik on üsna väike, kaasaegse ja kunstipärase interjööriga.
Erimenüüd sissejuhatav kartulipliin heeringaga oli maitsev, aga tõeline üllatus saabus pearoaga, millele ma esialgu väga kõrgeid ootusi pannud, aga esimesest ampsust oli selge, et see on kindlasti parim liha, mida ma eales söönud olen. Veisepõsk oli nii pehme, et lausa sulas suus. Kõrval serveeritud krõbe kale-kapsas ja röstitud köögiviljad.

Magusroog nägi välja juba suurepärane – uhke suhkruvatitupsu all peitis end sametpehme valge šokolaadi ja kadakamarja brüleekreem.  
Kahe ruumi kohta on üks teenindaja, kes on külastajate rohkuse tõttu üsna hõivatud, kuid teenindus on sellest hoolimata sõbralik ja asjatundlik.
Lisaks külastajatele hindas erimenüüsid kolmeliikmeline žürii, kuhu kuulusid toitlustusspetsialist Viivi Irs, Tartumaa Põllumeeste Liidu juht ja gurmaan Jaan Sõrra, toidublogija Liisi Laanemäe.  Lisaks maitseelamustele hinnati ka teenindust ja restoranide miljööd.

Žürii hinnangul oli parim restoran Polpo erimenüü. Polpo erimenüü:
Heeringa tartar
Grillitud leib / ürdisalat

Vutt
Hernekreem / vutisüdamed
Talujogurtivaht
Krõbe biskviit / plaksusuhkur
Restoran Polpo asub hotell London tänavakorrusel. Sisekujundus on tagasihoidlik ja reserveeritud, madalate võlvidega ruum annab võimaluse keskenduda seltskonnale ja toidule.
Polpos pakutud heeringatartar krõbedal leival sobis alustuseks hästi. Heeringas oli piisavalt mahe ja ei olnud väga soolane, silmailu pakkus ürdisalat. Peoroana serveeritud vutt maitses hästi, aga selle söömine osutus keerukaks. Restoranis eelistaks ikka noa ja kahvliga söömist, et hiljem mitte sõrmi limpsida. Magusroaks oli siidine ja kerge talujogurtivaht marjade, biskviidi ja plaksuva suhkruga.
Teenindus on sõbralik ja väga asjatundlik – kõiki roogasid tutvustatakse põhjalikult.

Lisakategoorias selgusid ka parim eelroog, mis kuulub samuti Polpole, parim pearoog oli Meat Marketis ja parim dessert restoranis Dorpat.

Maitsev Tartu koduleht: http://www.maitsevtartu.ee

Kõik postituses kasutatud fotod on Maitsev Tartu kodulehelt.


4 thoughts on “Maitsev Tartu 2017”

  • Mina jõudsin sellel aastal kahele "maitsvale Tartule" – Ylicooli ja Dorpatisse. Ylicooli meelitas meid peoroog – nii oma tooraine kui serveeringuga. Kanamaksapasteet oli tore, aga liiga vedel, ka saia millega seda süüa ei olnud ja leiba oli selleks liiga vähe.
    Pearooga oli väga kaunis ja maitsev, meeldis väga suitsune sibul. Mõistmatuks jäi, miks nad nii maitsvale ja suurepäraselt valmistatud toorainele nagu seda on karree panid ümber saiapaneeringu. Selle kraapisime maha. Dessert jättis ükskõikseks.
    Dorpatis meeldis väga eelroog, nii serveeringult kui maitsetelt.
    Ma ei tea kuidas teistel külastejatel oli, aga 28. õhtul oli pearoa liha minetanud oma mitte vaid värskuse, vaid see oligi vist kuivanud kuu aega pannil: see oli kuiv, maitsetu ja meenutas ainult välimuselt parti. Kui tegemist oleks olnud iseseisva roaga, oleksin selle kindlasti tagasi saatnud.
    Aga magusroog meeldis – nii šokolaad, jäätis, kui peedi ja porgandi krõpsud. Huvitav, kuidas na neid tegid?

    Sa kirjutad, et lisakategoorias selgusid parim eel-, pea- ja järelroog… Mis see lisakategooria on? Kas see on rahvahääletuse tulemus?

  • Maria, aitäh muljete jagamise eest!
    Ylicool oli minu jaoks uus koht. Kanamaksapasteet oli tõesti maitsev, kuid sinna juurde serveeritud leivakrõpsud nii kõvad, et murra või hambad :). Peoroaks serveeritud lambakarree oli mõnus, kuid liha oli minu jaoks liiga palju. Röstitud Peipsi sibulate koha peale noogutan kaasa.
    Dorpat jättis mulle väga hea mulje. Eelroaks serveeritud õrnasoolasiig oli kerge ja kaunilt serveeritud. Kahju, et pearoaga Sul nii kehvasti läks, sest mul õnnestus saada imehea pardikoib aromaatses tüümiani-veinikastmes. Magusroog aga oli õhtu parim üllatus. Olles päeval maitsenud ühes teises kohas purukuiva šokolaadikooki, siis Dorpati pisikese šokolaadikoogi serveering ületas kõik ootused. Suurepärane lõpp õhtusöögile!
    Lisakategooria selgus žürii hinnangu tulemuse. Hindasime igas restoranis eraldi eelrooga, pearooga ja desserti.

  • No eks ma arvasin ka, et küllap see part varem parem oli 🙂
    Aga kuidas Sina selle žüriiga liitusid? Kas Sa oled varem ka osalenud või vahetub koosseid igal aastal?
    Ma saan aru, et seda kampaaniat korraldab Tartu Linnavalitsus. Kas Sa tead ka, millised on kampaanias osalevate restoranide tingimused – kas nad peavad mingi % maksma kampaaniatarbeks? Või miks siis kõik ei osale selles kampaanias. Ma kuulsin, et nt Aparaadil läheb nii hästi, et neil lihsalt ei ole vaja osaleda. Mis on ju väga tore!
    Aga tegelikult ma otsisin ka juba eelmisel aastal infot, et millised need rahavahääletuse lemmikud on ja palju üldse külastajaid oli… Aga kahjuks ma ei ole õigele, vastuseid andvale lehele veel sattunud 🙁

    Mul on väga hea meel, et Sa sellise postituse tegid, sest ma juba ammu ootasin seda. Mõtlesin ise teha mõnede restoranide kohta postitused, aga kõikidesse ma nagunii ei oleks läinud ja täit pilti pole saanud. Nii, et see on tore, et Sa sündmuse ühe lipsuga kinni sidusid 🙂

  • Maitsev Tartu kampaaniat korraldab Tartu Linnavalitsus, täpsemaid tingimusi ei tea. Varasemalt ma olin küll kuulnud sellest kampaaniast, aga maitsmas ei ole käinud. Kuuldavasti oli külastajate huvi ka tunduvalt suurem kui varasematel aastatel.
    Kõik kampaaniat puudutav info on http://www.maitsevtartu.ee lehel, "uudiste" rubriigist leiad ka eelmiste aastae kokkuvõtted.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga