Hõrgud mandlijahuga piparkoogid
Lisaks traditsioonilisele piparkookidele olen sel aastal teinud odrajahust piparkooke ja neid mandlijahuga piparkooke. Viimased ongi minu tänavused lemmikud. Kui esimesena mainitud tavaline nisujahust piparkoogitainas on kõige parem rullimiseks ja kujukeste vormimiseks, siis erijahudega valmistatud piparkoogid pakuvad rohkem maitseelamust.
Mandlijahuga piparkoogid on mureded, aromaatsed ja hõrgud. Tainas sobib eelkõige väiksemate kujundite tegemiseks, mis tegelikult ongi need kõige mõnusamad maiustamiseks.
Mandlijahuga piparkoogid on mureded, aromaatsed ja hõrgud. Tainas sobib eelkõige väiksemate kujundite tegemiseks, mis tegelikult ongi need kõige mõnusamad maiustamiseks.
HÕRGUD MANDLIJAHUGA PIPARKOOGID
200 g mett
150 g fariinisuhkrut
2 tl jahvatatud nelki
1,5 tl jahvatatud ingverit
1 sl jahvatatud kardemoni
1 sl kaneeli
2 tl Amaretto mandlilikööri
250 g võid
2 muna
2 tl söögisoodat
400 g nisujahu
200 g mandlijahu
Sulata paksupõhjalises potis mesi ja fariinisuhkur. Lisa vürtsid ja mandliliköör. Tõsta pott tulelt ja sega juurde tükeldatud või kuni või on sulanud. Klopi ühekaupa juurde munad. Sega sooda, nisujahu ja mandlijahu ning lisa järk-järgult. Sega tainas ühtlaseks. Keera kilesse ja jäta ööpäevaks külmkappi maitsestuma.
Rulli tainas jahusel laual laiali. Lõika piparkoogivormidega kujundid. Laota kujundid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200-kraadises ahjus 4-5 minutit.