Pirnigalett

PIRNIGALETT MEE JA TÜÜMIANIGA

Galett võlub oma lihtsusega – rustikaalne täisterajahust krõbe küpsetis suussulava kaneelise pirnitäidisega. Kui sinna veel lisada pikantset tüümiani ja magusat mett, siis on maitseelamus garanteeritud.

pirnigalett-mee-tuumiani

Pirnigaletti on lihtne valmistada, tegemist on ju üsna vabakäelise kujundamisega. Sega kokku tainas, laota peale täidis ja pista ahju.

Hõrk pirnigalett sobib minumelest eriti hästi sobib külaliste üllatamiseks sügis-talvisel perioodil, olles oma lihtsuses suurepärane amps maiustamiseks. Kusjuures tüümiani korjasin ma oma kasvuhoonest detsembrikuus. Tüümian talvitub lume all suurepäraselt ja on aastaringselt kasutatav.

Pirnigalett maitseb parimana kergelt soojana, aga sobib süüa ka jahtunult. Hästi sobib kõrvale pakkuda ka jäätist või vaniljekastet.

pirnigalett-mee-tuumiani

PIRNIGALETT MEE JA TÜÜMIANIGA

Taigen: 

3 dl täistera nisujahu 

2 tl suhkrut 

näpuotsatäis soola 

100 g külma võid 

2-3 sl külma vett 

Täidis: 

2-3 pirni 

4 sl mett 

1 sl võid 

1 tl jahvatatud kaneeli 

1 spl tüümanilehti 

Taigna jaoks sega jahu soola ja suhkruga. Lisa tükeldatud või ja näpi tainas ühtlaselt purutaoliseks. Lisa supilusika kaupa vett kuni saad ühtlase taigna. Sõtku tainas ühtlaseks palliks. Keera taignapall toidukile sisse ja tõsta 30 minutiks külmkappi. 

Pane potti mesi, või, kaneel, kuumuta madalal kuumusel kuni segu muutub vedelaks.  

Puhasta ja viiluta pirnid. Tõsta pirniviilud kaussi, nirista peale 2 spl meesegu ja lisa tüümianilehed, sega läbi. 

Rulli tainas ümmarguse ringina küpsetuspaberile lahti (läbimõõt ca 32 cm). Pintselda tainast kergelt meeseguga. Tõsta pirniviilud ühtlase kihina taigna keskele, jättes servadest ca 5 cm vabaks. Keera servad pirnitükkide peale. Pintselda servad meeseguga. Ülejäänud meesegu nirista pirnidele. 

Küpseta 200-kraadises ahjus 30 minutit, kuni pirnid on pehmed ja taignaserv kuldseks küpsenud. Tõsta galett ahjust välja ja lase enne serveerimist veidi jahtuda.  

 Serveeri soojana. 

Retsept valmis koostöös: Abestore www.abestore.ee

pirnigalett-mee-tuumiani

Vaata veel retseptiideid “mida teha pirnidest?”:



Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga