Lebkuchen

Seda traditsioonilist sakslaste jõulukooki palus teha töökaaslane, kes oli selle tarvis Saksamaalt isegi piparkoogipulbri kaasa toonud. Ta polnud kursis, et meil ka piparkoogimaitseainet müüakse 😉
Kook tuli piparkoogimaiguline ja küllalt hea, kuid jäi pisut liiga kuivaks (kuigi töökaaslased sõid ja (viisakusest :)) kiitsid). Ilmselt sai jahu liiga palju ja tuleks lisada rohkem vedelaid aineid. Sukaadi asemel võib lisada ka šokolaaditükke (150 g). Originaalis küpsetatakse seda kooki väiksemas kandilises koogivormis (33×23 cm), kuid ka ümmarguse vormiga saab kenasti hakkama.

Koostis:

  • 300 g nisujahu
  • 0.5 tl küpsetuspulbrit

  • 3 tl Lebkuchengewürz (saksa piparkoogipulber)
  • 1 tl nelgipulber

või

  • 1 tl ingveripulbrit
  • 1 tl jahvatatud kaneeli
  • 0.5 tl mixed spice vürtsisegu

  • 100 g jahvatatud mandleid
  • 50 g sukaadi
  • 3 muna
  • 125 g suhkrut
  • 150 g võid
  • 3 sl vedelat mett
  • 6 sl piima


Kaunistuseks:

  • 200 g tumedat šokolaadi
  • 100 g valget šokolaadi
  • 36 tk terveid koorimata mandleid


Valmistamine:

Sõelu jahu, küpsetuspulber ja maitseained kaussi. Lisa jahvatatud mandlid ja sukaad.
Klopi eraldi kausis munad ja suhkur paksuks heledaks vahuks. Lisa munavaht, mesi, piim ja sulatatud või jahusegule ning sega ühtlaseks.
Kalla tainas võitatud ja küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi.
Küpseta 200kraadises ahjus umbes 20 minutit, kuni kook on kuldpruun ja katsudes nõtke tundub. Lase jahtuda.

Glasuuri valmistamiseks sulata tume šokolaad. Kalla lebkuchen’i peale ning silu palettnoaga ühtlaseks. Sulata valge šokolaad ja nirista koogile. Kaunista kook mandlitega. Kui šokolaad on peaaegu hangunud, lõika kook väikesteks ristkülikuteks.

Retsept on kokku miksitud Saksamaalt pärit retseptist ja Nami-Nami retseptikogust.



Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga