Sõir

Sõir om soolanõ, kõva ni väkev vana ao pidolik piimäruug. Tuud tetti keväjä ja suvõl, ku piimä rohkõmb oll’. Sõira jaos nakati jo aiksahe hapundpiimä korjama. Sõir sais kavva aigo, ku häste hoidaq.
Tsitaat raamatust “Kuiss vanal Võromaal eleti” (2005)



Sõira olen tänaseks valmistanud juba üsna mitu korda ja erinevate maitsetega – köömnetega, päikesekuivatatud tomatitega, maitserohelisega, küüslauguga -variatsioone on lõputult. Mulle maitseb sõir kõige rohkem viilu omaküpsetatud leiva ja killukese tomatiga.

Sõira saab valmistada ainult rasvasest kohupiimast, ricotta selleks ei sobi. Mida rasvasem piim ja kohupiim, seda kreemjama sõira saad.


Hiljuti soetasin Avinurme Puiduaidast eriti toreda juustuvormi. Vormi põhi on servadest lahtine, et liigne vedelik saaks välja nõrguda ning peale käib vajutuseks väike klots. Samas saab sõira valmistada väga edukalt ka tavalises kausis.


Sõir:

1 l piima
500 g kohupiima
50 g võid

2 muna
1 tl soola
erinevaid lisandid (köömneid, maitserohelist, päikesekuivatatud tomateid vm)

Valmistamine:
Kuumuta piim keemiseni, lisa eelnevalt läbisegatud kohupiim ja kuumuta, kuni eraldub vadak ( valkjaskollane läbikumav vedelik). Kalla marliga vooderdatud sõelale 15 minutiks nõrguma.
Sulata potis või, lisa nõrgunud kohupiimamass ja kuumuta pidevalt segades, kuni moodustub ühtlane mass. Sega juurde soolaga lahtiklopitud munad ja maitselisandid. Kuumuta pidevalt segades veel 3-5 minutit keskmisel kuumusel, aga ära keeda! Kui tahad kohupiimasemat sõira, kuumuta vähem, ja kui juustusemat sõira, kuumuta kauem.
Pane marliga vooderdatud vormi/kaussi hanguma.



7 thoughts on “Sõir”

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga