Kukeseenepirukas
Pühapäeval tassisin esimese korvitäie tänavuseid kukeseeni koju.
Kõigepealt saatis kallis kaaslane mu maja taga metsa a´la “käi ikka enne Nuustakul ära kui kaugemale lähed!”, aga see oli täiesti mõtetu käik. Maja taga on täielik räbastik ja vaevalt seal mõni seen üldse kasvabki.
Seejärel lõin autole hääled sisse ja põrutasin mõne kilomeetri kaugusele metsatukka. Juba seente suhtes lootuse kaotanult hakkasin hoopis mustikaid korjama – neid sai kokku 2 korralikku karbitäit. Siis aga kaugemale jalutades leidsin terve trobikonna ilusaid suuri ja väikeseid kollaseid kukeseeni. Kokku sain päris hulga ja optimistlikult arvasin, et endale on talvevaru juba olemas. Optimism muidugi hiljem kodus kahanes sama palju kui palju seened praadides kokku tõmbusid. Seega õnneks on põhjust veel metsa minna 🙂
Kukeseenepirukas sai väga-väga maitsev tänu krõmpsuvale täisterajahust põhjale. Nii hästi sobisid need omavahel. Parim veidi jahtununa.
Kukeseenepirukas
Põhi:
2 dl täisterajahu
0,5 dl kartulipudrupulbrit
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soola
50 g võid
0,5 dl külma vett
Täidis:
2 dl kukeseeni
1 sibul
3 spl võid
soola
pipart
Kate:
2 dl piima
2 muna
1 tl soola
pipart
Valmistamine:
Sega omavahel põhja kuivained. Lisa sulatatud või ja külm vesi. Mätsi palliks ja pane külma tunniks tahenema.
Kuumuta kukeseeni pannil kuni eraldunud vesi on aurustunud. Lisa juurde hakitud sibul ja või. Prae kuldseks. Maitsesta soola-pipraga.
Suru tainas 24-cm läbimõõduga võitatud pirukavormi ja torka põhja kahvliga augud. Küpseta 200 kraadi juures 10 minutit.
Katte jaoks klopi muna lahti, lisa juurde piim ja maitsesta soola-pipraga.
Sega kokku seened ja muna-piimasegu ning vala eelküpsetatud põhjale. Küpseta 200 kraadi juures 30 minutit. Lase enne söömist veidi jahtuda.
Tegin ka täisterajahust põhjaga kukeseenepirukat. Oli tõesti maitsev!
Mulle ka väga maitses. Hoopis teine kui tavalisest jahust.