Luksuslik šokolaadi-beseetort
Meie tänavust isadepäevalauda kaunistanud tort.
Tordi valmistamist peaks alustama eelmisel päeval ja küpsetama valmis biskviidi ning beseepõhjad, siis jääb üle vaid tort kokku tõsta. Tegelikult oli mul eesmärk valmistada kakaobiskviiti, aga kakao lisamine meenus alles siis, kui kook juba mõnda aega ahjus oli küpsenud. Kuid ega see lõpptulemust ei rikkunud. Mulle väga meeldis krõbe besee koogi vahel, kuid võib-olla kaaluksin järgmisel korral koogi katmist millegi muu kui võikreemiga, sest minu jaoks sai tulemus liialt kreemine. Kasutaksin peal katmiseks ehk lihtsat šokolaadikatet. Samas sobis võikreem kihtide vahele ideaalselt.
Luksuslik šokolaadi-beseetort
Biskviit:
4 muna
1,5 dl suhkrut
1 dl nisujahu
1 dl tärklist
1 tl küpsetuspulbrit
(2 tl kakaopulbrit) – kui soovid kakaobiskviiti
Beseepõhjad, 2 tk:
4 munavalget
200 g suhkrut
2 tl tärklist
1 tl valgeveiniäädikat
Niisutamiseks:
veega lahendatud brändit või konjakit
Võikreem:
500 g toasooja võid
1 purk kondentspiima (400 g)
2,5 dl tuhksuhkrut
3 tl kakaopulbrit
Kaunistamiseks:
erinevaid puuvilju (apelsin, kiivi, granaatõuna seemned)
riivitud šokolaadi või šokolaadilaaste
Biskviidi valmistamiseks vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks. Sega õrnalt juurde omavahel segatud kuivained. Vala tainas 24-cm läbimõõduga lahtikäivasse võitatud koogivormi ja küpseta 200 kraadi juures 20-25 minutit. Katsu küpsust tikuga. Lase täielikult jahtuda, soovitavalt järgmise päevani.
Beseepõhjade valmistamiseks vahusta munavalged kõvaks vahuks, lisades suhkru kolmes jaos. Puista peale tärklis ja valgeveiniäädikas ning sega ettevaatlikult ühtlaseks. Võta 2 ahjuplaati, kata küpsetuspaberiga ja joonista kummalegi küpsetuspaberile 24-cm läbimõõduga ring. Tõsta munavalgevaht ühtlaselt ettejoonistatud ringidesse ja silu ühtlaseks. Kuumuta ahi 150 kraadini ja keera siis kuumus kohe 110 kraadile. Kuivata beseepõhjasid 110 kraadi juures 60-90 minutit kuni põhjad on kuivad ja krõbedad. Lase jahtuda.
Võikreemi jaoks vahusta kõik ained omavahel ühtlaseks.
Lõika biskviitpõhi 3 kihiks. Tõsta alumine kiht serveerimisalusele, niisuta vee-konjakiseguga ja kata õhukese võikreemi kihiga. Tõsta peale beseepõhi ja kata õhukese võikreemi kihiga. Jätka sama järgmise biskviidi ja beseepõhjaga, nii, et pealmiseks kihiks jääb biskviit. Kata tort pealt ja külgedelt ülejäänud võikreemiga. Võimalusel tõsta tort paariks tunniks külma tahenema. Enne serveerimist kaunista tort puuviljadega.
Jeerum, kui ahvatlev!
äkki sobik võikreemi asemel šokolaadi ja mascrapone toorjuustu kooslus? veidi konjakit või likööri ka sisse.
Kõlab hästi Liilia! Eks erinevaid variante on üsna palju, kellele mis täpselt meeldib.
Kuna biskviitpõhjade niisutamiseks on juba kasutatud vee ja konjaki segu, siis ma kreemi hulka enam ei lisaks või kasutaks niisutamiseks näiteks piima.
Tegin ja tuli suurepärane tort! Tänud retsepti eest 🙂
Tore, et meeldis 🙂
Tere!Aga kas saab kakaot sulatatud šokolaadiga asendada?
Kakaod sulatatud šokolaadiga üks-ühele asendada ei soovita. Sellisel juhul tuleb ka teisi koostisaineid korrigeerida.