Jõulutähed

Jõulutähed (joulutortut) on Soome traditsiooniline jõuluküpsetis. Tavapäraselt pannase tähe keskele kuivatatud ploome või ploomimoosi ning tihtipeale valmistatakse jõulutähtesid hoopis lehttaignast ja peale puistatakse tuhksuhkrut.


Jõulutähed

30 tk

200 g võid
100 g suhkrut
200 g kohupiima
4 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit

haput moosi, nt jõhvikamoosi

Vahusta toasoe või suhkruga, lisa kohupiim ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Paki tainas kilesse ja tõsta vähemalt tunniks külma.
Rulli tainas jahusel laual laiali ja lõika 8×8 suurusteks ruutudeks. Tõsta ruudud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lõika ruutudelt nurgad maha ja tee iga ruudu nurka sisselõiked ning tõsta üks serv ruudu keskele, vajuta õrnalt keskele kinni. Tõsta tähe keskele moosi.
Küpseta 200-kraadises ahjus 10-12 minutit.


4 thoughts on “Jõulutähed”

  • Soomes müüakse valmis "torttutaikinaa", sügavkülmutatud tainast jôulutähtede tegemiseks ja valmis ploomimoosi. Kohupiimaga tainast Soomes ei ole näinud. Need saiakesed on Soomes n.ö. "pakkopullaa", kohustuslik jôuluaegne saiake glögi ja kohvi kôrvale. Väljanägemine ilus, aga mina ei suuda neist eriti huvitatud olla. Maitseasi.

  • Mina just môtlen, et minule meeldib rohkem sinu kohupiimataigen, sest mina ei suuda kuivast küpsetatust leht- vôi vôitaignast, mille keskel on sageli ploomimoos, eriti rôômus olla. Järgmine kord kui teen jôulutähti, proovin sinu retsepti. Muidugi söön minagi hooaja jooksul ühe jôulutähe, muidu vôib-olla Jôuluvana ei too kingitust.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga