Apelsini-piparkoogid

APELSINI-PIPARKOOGID

Hommikul ärgates sadas väljas ilusat tihedat lund ja üsna pea oli maa kaetud valge vaibaga. Nii ilus – tõeline jõulupüha! Kahjuks üsna pea aga asendus kõik see ilu lörtsi ja vihmaga ning hetkel on väljas pilkane pimedus ja akna peal rabistab vihma.
Sellest hoolimata on toas kaunis pühademeeleolu ja küpsetasime esimesed apelsinihõngulised piparkoogid.

apelsini-piparkoogid

Apelsini-piparkoogid on tore vaheldus klassikalistele piparkoogidele. Piparkoogitaigna tegemine on äärmiselt lihtne. Taigna valmistamise juures on oluline keeta apelsinimahl koos suhkruga paksemaks. Mõnikord olen lisanud apelsinimahlale tilgakese Cointreau likööri, mis muudab piparkoogid eriti hõrguks. Alkoholi seejuures kartma ei pea, see keeb välja.

Apelsinihõngulised piparkoogid saavad mõnusalt krõbedad.

APELSINI-PIPARKOOGID

Kogus: ca 1,5 kg tainast

2 apelsini mahl ja riivitud koor

250 g suhkrusiirupit

150 g suhkrut

2 tl jahvatatud kaneeli

2 tl jahvatatud kardemoni

1 tl jahvatatud nelki

0,5 tl ingveripulbrit

250 g võid

2 muna

500-600 g nisujahu

1 tl söögisoodat

Kuumuta potis apelsinimahl, riivitud koor ja suhkur ning keeda 7-8 minutit kuni segu pakseneb (soovi korral lisa liköör). Lisa siirup ja jahvatatud vürtsid ning kuumuta keemiseni.

Tõsta pott tulelt, lisa tükeldatud või. Sega kuni või on sulanud ja lase veidi jahtuda.

Lisa pidevalt segades juurde munad. 

Lisa järk-järgult juurde söögisoodaga segatud jahu.

Paki tainas kilesse ja tõsta vähemalt järgmise päevani külmkappi tahenema.

Rulli tainas jahusel laual õhukeseks, lõika vormidega kujundid. Tõsta kujundid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadi juures 6-8 minutit.

Algretsept: Nami-Nami



15 thoughts on “Apelsini-piparkoogid”

  • Aitäh tagasiside eest!

    Kahjuks ei oska öelda, miks Sul tainas vedelaks jäi, eriti peale külmas seismist.
    Katsetan apelsiniga tainast varsti uuesti, et näha palju jahu vaja on lisada.

  • Eks ta vist sellepärast vedel jäi, et algsele piparkoogitainaretseptile tuleb lisada 2 apelsini mahl aga jahu kogus on ikka sama.

  • Tegin selle retsepti järgi taigna eelmisel nädalal. Proovisin järgmisel päeval siis küpsetama hakata, kuid tainas jäi rulli, lauakatte kui käte külge kinni. Lisasin jahu juurde ja sõtkusin. Mõtlesin, et lasen veel kaks ööpäeva seista, ehk muutub tugevamaks. Olen nüüd veel kahel korral proovinud, kuis tulemus on sama. Nüüd mul on külmkapis üle kilo väga maitsvat piparkoogitainast, mida mul pole võimalik aga ilma närve kulutamata kasutada. Kas on soovitusi veel taigna päästmiseks?

  • Liina, väga kahju, et taignaga niimoodi läks 🙁 . Jahu ma väga palju juurde enam ei lisaks – piparkoogid võivad jääda liiga kõvad.
    Võtan taigna tegemise lähipäevadel uuesti ette ja annan teada, kuidas minul tainas välja tuli.

  • Tegin jõulude eel uue katsetuse. Keetsin apelsinimahlast ja suhkrust siirupi ning jahu lisasin vähem. Tainas kôvastus külmkapis kiiresti, enne piparkookide valmistamist tuleks tainas veidi varem külmast välja võtta. Piparkoogid küpsesid kenasti ja said mõnusalt apelsinimaitselised.

  • Väga hea retsept, aitäh!
    Tulevad hea maitsega, krõbedad piparkoogid.
    Tõsi, taigen on õrn ja käsitlemine nõuab väikest vilumust. Kui rullimiseks läheb, soovitaks seda teha väiksemate koguste kaupa. Korraga on paras rullida umbes rusika- või õunasuurune kogus tainast.
    Taigna valmistamise ajal (kui sooda mahlaga reageerib), tuleks üsna palju ja korralikult segada, kuni tinas on "rahunenud".

  • Tere! Tekkis ka eile õhtul soov piparkoogitaina järele. Ei ole igapäevane tegija, aga paar korda 10 aasta sees ikka teen.
    See , et vedel jäi. põhjuseks võib olla see milline või valiti,samuti ka vedeliku kogus.

    Apelsine kasutasin 3, kuna olid suured. Apelsini rivides, ärge riivige koore all olevat valget kihti, see jätab mu meelest mõru maitse.
    Mul oli vedeliku (siirup, apelsinimahl, vesi) kokku 1 liiter
    Või oli see ehtne Eesti Taluvõi 82%, 180g pakk – seda panin 3 pakki
    suhkrut pruunistasin 05 kg, siirupile tume suhkur ca 300 g
    maitseainestest kasutasin
    jahvatatud pipar, 1 tl, jahvatatud kardemon – 1 tl, kaneelipulber -8 tl, ingveripulber – 1 tl, jahvatatud nelk – 1 tl

    Kui pruunistarud suhkur ja siirup olid kokku valatud, lisasin või ja maitseained, lasin jahtuda
    jahtunult kloppisin juurde veel 4 kanamuna
    ja lisasin 2kg jahu + 3 tl küpsetuspulbrit.
    Segasin ja sõtkusin seni kui tainas tuli kausi serva küljest lahti ja jäi läikiv.
    Algul oli selline vedelam, kuid täna hommikul külmikus on täiesti korralik tugev tainas.
    Plaanis mingi osa täna küpsetada, aga enamus jääb seisma 2 nädalaks

    Aitäh teema algatajale inspiratsiooni eest.
    Elve

  • Tere! Tegin samuti taigna selle retsepti järgi. Esimest korda elus tegin piparkoogi tainast 🙂 Lugedes kommentaare olin kindel, et läheb mul ka vussi. Liigitun sinna kategooriasse, et kui läheb vussi, siis kindlasti minul 🙂 Aga tainas tuli väga super! Maitse on nii oivaline, et paneks toorelt nahka 🙂 Kindlasti teen veel, aitäh!

  • Tegin minagi selle retsepti järgi taigna ning minul jäi küll vedel. Isegi peale külmas seismist. Varsti katsetan uuesti ja siis lisan rohkem jahu.
    Maitse on aga taignal lihtsalt imeline! Mees ja lapsed olid valmis ka toorelt selle nahka pistma 🙂

    • Tegin retsepti taaskord läbi. Kahest apelsinist tuli umbes 0,75 dl mahla. Oluline on mahl koos suhkruga paksemaks keeta, sellega väheneb ka vedeliku kogus. Jahu läks seekord ka minul tõesti rohkem, ca 600 g (märkisin muudatuse retsepti kirjeldusse). Tainas võib tunduda soojana pehme, kuid külmkapis seistes tõmbab kenasti kõvaks ja kenasti rullitavaks. Minu õnnestus retsept igati hästi.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga