TOIDUEKSURSIOON OLDE HANSA RESTORANIS

Olde Hansa on Tallinna vanalinnas asuv restoran, mis pakub külastajatele autentset keskaegset õhkkonda ja menüüd. Restoran on tuntud oma ajaloolise interjööri, kunstiteoste ja ehtsate retseptide poolest, mis on pärit keskaegsest ajastust. See on toiduekskursioon läbi aja.

Kui Olde Hansa palus mind külla uut menüüd maitsma, siis ei pidanud ma pikalt mõtlema ja võtsin kutse meelsasti vastu ja selles postituses võtan teid kaasa toidueksursioonile keskaegsesse söögikohta ja jagan oma maitseelamusi.

Eriline restoran Tallinnas

Olde Hansa restoran asub Tallinna vanalinnas, aadressil Vana Turg 1. See asukoht on väga keskne ja hõlpsasti ligipääsetav. Restoran asub kahe keskaegse hoone vahel, mis on ehitatud 15. sajandil. Olde Hansa restoran asub vaid mõne minuti kaugusel Raekoja platsist ja teistest populaarsetest turismiobjektidest, mis muudab selle ideaalseks peatumiskohaks nii kohalikele kui ka turistidele.

Olde Hansa Leiab tegelikult juba lõhna järgi üles. Kes meist siis ei ole nina õhku tõmmates tundnud seda imelist hõrgutavat vürtsikat magusate mandlite lõhna, mis levib üle kogu Tallinna vanalinna 🙂

Restoran-tallinnas
Foto: Olde Hansa

See oli minu esimene kord Olde Hansat külastada ja ma olen rõõmus, et otsustasin seda unikaalset restorani väisata.

Restoran Olde Hansa on 25 aasta jooksul kujunenud populaarseks sihtkohaks, kus külalised saavad nautida keskaegset ajaloolist õhkkonda. Alates restorani avamisest on selle läve ületanud üle 7 miljoni inimese, kes on osa saanud autentsest keskaegsest kogemusest.

Olde Hansa ei ole ainult üks Tallinna vanalinna parimatest restoranidest, vaid ka koht, kus saab minna maitserännukule läbi aja. Toiduekskursioon viib sind erilise interjööriga restorani, avaneb sul võimalus nautida autentset keskaegset atmosfääri, maitsvat toitu ja professionaalset teenindust.

Olde Hansa on rikka kaupmehe kodu, mis on loodud nii, et iga külaline saaks kogeda 15. sajandi elu võimalikult autentsel ja loomutruul viisil. Majarahvas on võtnud enda missiooniks kanda hansaaegseid kombeid igas teos ja sõnas ning kõik, mida saab näha, kuulda, maitsta või katsuda, on valmistatud tolleaegseid eeskujusid silmas pidades.

Aga mis täpselt tähendab Olde Hansa? Selle sõnade “Olde” ja “Hansa” päritolu ulatub tagasi vanasse Saksamaale ning tähendab koos vana hõimu. Sellest tulenevalt soovib Olde Hansa maja läbi enda nime näidata tänulikkust ning uhkustada oma ajalooga, pakkudes oma külalistele unustamatut elamust läbi nende perekonna ja teenijate.

Olde Hansa restoran on kindlasti huvipakkuv paik kultuuri- ja ajaloohuvilistele, kus saab õppida, milline oli keskaegne toitumine ning kuidas valmistati toite ja jooke sel ajal. 

Restorani muuseumis saab näha autentseid esemeid ja seadmeid, mis kasutati toidu valmistamisel ja serveerimisel keskajal.

Soojal hooajal on restoranil avatud ka väliterrass, kust avaneb ilus vaade ümbritsevatele hoonetele ja tänavatele.

Olde Hansa interjöör

Restorani keskaegne interjöör on tõeliselt muljetavaldav. Sisenedes restorani, leidsin end ühtäkki hubases küünlavalguses tolmuste müüride ja keskaegsete esemete keskelt. 

Restoranil on kolm korrust suurte söögisaalidega, kus saab nautida keskaegset miljööd ja autentseid roogasid. Söögisaalid on sisustatud keskaegse mööbli ja kunstiteostega ning need meenutavad ajaloolist atmosfääri. Valida on väikeste intiimsemate laudade kui ka suurematele seltskondadele mõeldud söögilaudade vahel. 

Koheselt tõmbavad pilku Olde Hansa erilised klaasid ja sööginõud. Restoranis kasutatavad nõud on valmistatud keraamikast või savist ning on inspireeritud 15. sajandi hansaajastu stiilist. Need nõud on kaunistatud käsitööna tehtud detailidega, mis peegeldavad tollast käsitöömeisterlikkust ja esteetilist tundlikkust.

Olde Hansa restoranis pakutavate roogade serveerimiseks kasutatakse ka erinevaid metallist ja puidust toidunõusid. Näiteks, liharoogade jaoks kasutatakse sageli puidust kaanega lahtikäivaid nõusid, samas kui suppide ja kastmete serveerimiseks kasutatakse sageli savist nõusid.

Jooke pakutakse sarnastest savinõudest, kruusidest ja klaasidest, mida kasutati keskaegses Euroopas. Näiteks, aqva vitae’d serveeritakse klaasnõudes, mis on valmistatud käsitööna ning kaunistatud hansaajastule omaste detailidega. Näiteks on klaasijalade tehtud nupukesed seetõttu, et klaasi oleks rasvaste sõrmede vahel parem hoida. Ära muretse – tänapäeval siiski sõrmedega sööma ei pea – söögiriistad on laual kenasti olemas 🙂

toiduekskursioon
Foto: Olde Hansa

Olde Hansa restorani menüükaart on tõeliselt võluv vaatepilt – justkui kunstiteos, millel on uhked dekoratsioonid ja keskaegne kirjastiil. Sellele võiks kulutada tunde, et uurida ja süveneda sellesse maagilisse maailma, mis pakub meile huvitavaid retsepte ja unikaalseid maitseelamusi.

Kui sirvid edasi, siis võib pilku peatada roogade erilistel nimetustel. Need kõlavad justkui toiduekskursioon sajandite taha, võludes oma ajaloolise kõlaga ning meelitades maitsma midagi tõeliselt erilist. Kas oled kunagi proovinud “Maailmamerede harmoonilist kooslust” või “Leegitsev nauding Vegetarium Gloriam”? Nende nimetuste taga peituvad road on ühtviisi põnevad ning kindlasti väärt proovimist.

Olde Hansa menüükaart on täis selliseid ajaloolisi kulinaarseid imepärliteid, mis viivad ajas tagasi ja pakuvad tõelist naudingut nii maitsemeeltele kui ka silmale. Tasub võtta aega, et süveneda sellesse menüüsse ning valida välja meelepärane roog.

Teenindus kui elamusetendus

Olde Hansa teeninduskultuur on omaette elamus või isegi etendus, kui nii võib öelda.

Kõik teenijad on riietatud keskaegsetesse kostüümidesse ning teenindavad sind kaasaja mugavustega. Restorani teenindus on laitmatu ja keskajale omaselt teatud mõttes aupaklik. Restorani sisenedes tervitas teenindaja mind “Tere tulemast Olde Hansa restorani, armuline emand!”, mis mul esimesel korral võttis küll suu muigele. Aga mida sügavamale restorani sisenesime, seda enam tundsingi end justkui sattunuks sajandeid tagasi.

Edasi juhatati mind pesukausi juurde, kus teenindaja kallas savinõust mõnusat sooja vett kätepesuks ja ulatas rätiku kuivatamiseks ning alles seejärel suundusime laua juurde.

Olde Hansa Gildis on lausa oma kool, kus koolitatakse õpipoisse, andes teadmisi generatsioonide kaupa edasi, nii et usinast õpipoisist võib ühel päeval saada sell või lausa meister. Selline teeninduskultuur on äärmiselt omapärane ja meeldejääv.

Lisaks toidule ja teenindusele pakub Olde Hansa külastajatele ka erinevaid meelelahutusprogramme, mis sisaldavad muusikat ja tantsu. Majamuusikud lasevad pillidel kõlada kolmapäevast pühapäevani, alustades kell 19 ja rõõmustavad külalisi üheksanda kellalöögini. Kuulda saab tõelisi keskaegseid pille ja viise! Seda arvestades tasuks restoranikülastus sättida just õhtusele ajale, sest kõlav muusikaetendus on kindlasti üks Olde Hansa külastamise põhjuseid, mis teeb restorani kogemuse veelgi erilisemaks.

Restoranis on ka väike muuseum, mis tutvustab külastajatele keskaegset eluolu ning annab ülevaate, kuidas toidud ja joogid keskajal valmistati.

toiduekskursioon-labi-aja
Foto: Olde Hansa

Olde Hansa hing ja süda – peakokk Manu

Olde Hansa peakokk on Emmanuel Wille, kes on tuntud oma loominguliste ja maitsvate roogade poolest. Restorani peakokk ja tema meeskond on pühendunud sellele, et luua autentne keskaegne toiduekskursioon, mida on kohandatud tänapäeva maitseelamuste jaoks.

Belgia päritolu peakokk Emmanuel Wille, sõpradele Manu, on elanud Eestis juba üle 20 aasta. Tema eesmärk on luua uusi keskaegseid maitseid, kasutades tollal kirja pandud retsepte, mis on sageli ebatäpsed. Manu ja tema meeskond tagavad külalisele kõrge kvaliteediga ja maitsva roa, kasutades kohalikku toorainet. Lisaks oma ametile õpetab Manu Kuressaare kokakoolis noori kokkasid ning on olnud mitmel Bocuse d’Oril Eesti võistkonna treeneriks.

Toiduekskursioon läbi aja

Olde Hansa menüü on täis keskaegseid hõrgutisi, mis on valmistatud värsketest ja kvaliteetsetest koostisosadest, nagu metsikul viisil suitsutatud liha, aurutatud köögiviljad, mõnusad supid ja põnevad magustoidud. Toitude valmistamiseks kasutatakse ajaloolisi retsepte ja tehnikaid, mis on kohandatud tänapäevaste maitseelamuste jaoks.

Olde Hansa restoranis kasutatakse slowfood tehnoloogiat, mis hõlmab pikka madalal temperatuuril küpsetamist, et säilitada toidu pehmus, mahlasus, värvus ja intensiivistada maitset. See meetod on keskaegne, kuna sel ajal polnud aega toiduvalmistamisele kulutada ning pott jäeti hää ja paremaga madalale kuumusele podisema, samal ajal kui tegeleti muude toimetustega.

Olde Hansa köögis on väga olulisel kohal vürtside kasutamine ning kõik toiduvalmistamises kasutatav tooraine pärineb võimalusel kohalikelt talupidajatelt ja jahimeestelt, et tagada kvaliteetne ja täisväärtuslik toit. Restorani toitude südameks on kaneel, kardemon, ingver, must pipar, safran, muskaat ja nelk. Iga maitsekoosluses ja roas peavad olema esindatud magus, soolane, hapu, mõru ja umami, mis muudab Olde Hansa road vastupandamatuteks.

Olde Hansa köök on tuntud eriti ulukilihast roogade poolest. Menüüs on mitu erinevat ulukilihast rooga, millest tuntuim on eriliselt karu tarvis valmistatud kastmes hautatud karu ja kadakamarjadega vekitud ulukifilee trühvlikastmes. 

Olde Hansa uus menüü

Hiljuti toimus Olde Hansas suur muudatus, mis toob kaasa olulise uuenduse restorani menüüs. Esimest korda veerandsaja aasta jooksul saavad külalised degusteerida uusi roogasid, mis moodustavad olulise osa restorani uuendatud kontseptsioonist.

Restorani peakokka Emmanuel Wille sõnul testiti uut menüüd üle poole aasta. Restorani uuendamisse on panustanud ligi kümmekond kunstnikku Eestist ja kaugemalt, kes on keskendunud keskaegsele ajastule ning sellele iseloomulikele toitudele ja maitsetele. Uuendatud kontseptsiooni raames pööratakse erilist tähelepanu autentsete keskaegsete maitsete esiletoomisele ning toitude serveerimisele viisil, mis peegeldaks keskaegse aja vaimu ja traditsioone.

Olde Hansa uus menüü pakub veelgi enam erilisi maitseelamusi. Uute roogadena lisandusid on Rohke salat metsloomalihaga ja Salat uhkete mereandidega, mis on kindlasti midagi erilist neile, kes armastavad proovida uusi maitseid.

Kui soovite midagi lihakamat, siis uus menüü pakub ka kauaküpsetatud vasikapõske šerriga marinaadis, mis on hautatud šerri sees ja ööpäevaks ahjus küpsetatud. See on serveeritud pastinaagipüree ja suitsutatud hapukapsaga. 

Lisaks on uues menüüs Martin Lutheri ülistatud “Gute Sau” ehk tammetõru sea hõrgutis õlle ja ingveri siirupiga või Armastusega küpsetet hirvefileed kuningserviku kastmes. Hirvefilee sai meie laudkonna sööjatelt igaljuhul väga positiivse hinnangu.

Kalasõpradele on menüüs Hansalinn Bergeni leegitatud lõhe metsaseenekastmes.

Kui otsid midagi tõeliselt erilist, siis võite proovida restorani uut Haggis rooga, mis on pärit Šotimaalt. See maheda maitsega lambaroog on kindlasti midagi, mida tasub proovida.

Ma küll ei ole taimetoitlane, kuid väljas söömas käies eelistan tellida just vegantoite, et kogeda uusi maitseid, seetõttu osutus minu valituks Leegitsev nauding – Vegetarium Gloriam. Seda taimset toitu tellida poles ma elus osanud arvata, milline show sellega kaasneb – nimelt süüdati kaalikas otse sööjate pilkude all põlema. Vau! Hiljem eraldatakse söestunud kesta alt pehme üleöö küpsetatud kaalikamass, mis serveeritakse koos  õrna muskaadiga pastinaagikreemiga, Rickardi juustukoogi, safranispelta, päikseliste läätsede ja armastatud sibulamoosiga. Vot sulle kaalikat! 🙂

Lisaks efektsele kaalika-showle jäid maitsemeeli kummitama hõrgud Liivimaa krahvi hapukurgid, Andaluusia sultani lõhe, Prantsuse õukonna linnumaksahõrgutis, Ahjus Küpsetet Ürdi-Kadakajuust, Läätsekrõbedik ning muidugi ahjusoe leib ja Ürdi-pähklisai.

Kui soovid lõpetuseks midagi magusat ehk nagu menüü ütleb “Hinge Peeneks Rõemuks”, siis on valida Enneolematu Illusiooni, Maja Mandlilikööriga kohvi Püha Johannese käki, Roosipudingu või krõbeda kasukaga Õuna Meemuhediku seast.

Erilised käsitööjoogid muudavad maitseelamuse täiuslikuks

Toiduekskursioon läbi aja ei ole täielik ilma kõigi meeltega nauditud maitseteta, mistõttu pakub restoran ka mitmeid meistrite käsitööjooke, mida on ajalooliselt valmistatud. Soovi korral saab proovida keskaegseid napse nagu Gold Grüber või Elixir Vitae, erakordseid mee, kaneeli või ürdiga maitsestad õllesid Olde Hansa joogimeistritelt, Kallite Vürtsidega Maitsestet Veine või Raehärra Värskendavaid metsajooke nagu Aedviljade Sära, Põsed hööguma ingverijuurest, Peenem Porgandimahl või Mehude kolmainsus.

Huvitav fakt on, et Olde Hansa menüüs ei ole kartuleid ega tomateid. Seda nimelt seetõttu, et kõik pakutavad road peegeldavad nii täpselt kui võimalik õhtusööke, mis valmistati 15. sajandi jõukates majapidamistes ning paraku tomat ja kartul kui toiduained ei kuulunud tollal veel eurooplaste toidulauale ja alles ootasid Uues Maailmas enda avastamist.

Toiduelamus

Toiduekskursioon toidusõpradele, peredele ning ajaloo- ja kultuurihuvilistele

Olde Hansa restoran on mõeldud kõigile, kes soovivad kogeda midagi erilist ja autentset, olgu siis tegemist ajaloo- ja kultuurihuviliste, toidusõprade või pere ja sõpradegrupiga. See toiduekskursioon sobib kõigile.

Ajaloo- ja kultuurihuvilistele pakub Olde Hansa restoran võimalust reisida ajas tagasi keskaegsesse Tallinna linna, kus nad saavad kogeda autentset keskaegset atmosfääri ja maitsta ajaloolisi retsepte.

Toidusõpradele pakub restoran huvitavat menüüd, mis on inspireeritud keskaegsetest retseptidest. Külalised saavad nautida maitsvaid traditsioonilisi roogasid, nagu metsaseenekeedus, Prantsuse õukonna Pardimaksa hõrgutis ja Liivimaa lammas.

Kindlasti tasub Olde Hansat soovitada külalistele, kes soovivad midagi erilist: Olde Hansa restoran on unikaalne turismiobjekt, mis pakub külalistele autentset keskaegset kogemust.

Olde Hansa restoran sobib kindlasti ka peredele, eriti neile, kes soovivad kogeda midagi erilist ja autentset. Restoran pakub külastajatele keskaegset kogemust ning kogu atmosfäär on väga huvitav nii täiskasvanutele kui ka lastele.

Restoranis on ka lastemenüü, mis on mõeldud spetsiaalselt lastele. Lisaks saavad lapsed nautida keskaegseid etendusi ja muusikat, mis peaksid olema samuti väga huvitavad ja lõbusad.

Restoran on suurepärane koht nii romantiliseks õhtusöögiks kui ka sõpradega väljas käimiseks. Kui otsid erilist kingitust oma sõbrale või pereliikmele, siis elamuskingitus Olde Hansa restorani külastuse kujul on kindlasti üks valikutest.

Olde Hansa on tuntud kogu maailmas ning seda on külastanud paljud kuulsad inimesed. Restoran on pälvinud mitmeid auhindu ja tunnustusi, sealhulgas Euroopa parima ajaloolise restorani tiitli.

Kas ma soovitan külastada Olde Hansa restorani?

Jah, muidugi ma soovitan külastada Olde Hansa restorani. 

Olde Hansa on tõeline ajarännak ja toiduekskursioon. Ole valmis sisenema keskaegsesse maailma, mis tähistab ajaloolist toidukultuuri ja toob sinu ette maitseid, mida pole võimalik kusagil mujal kogeda. Kogu atmosfäär oli äärmiselt võluv ja toidud olid maitsvad. Teenindus oli suurepärane ja kõik töötajad olid väga sõbralikud.

Olde Hansa pakub külastajatele ainulaadset võimalust kogeda keskaegset Tallinna ja nautida autentseid keskaegseid roogasid ning jooke. Restoran pakub elavat muusikat ja keskaegseid etendusi, mis lisavad restorani külastamisele veelgi autentsemat keskaegset meeleolu.

Astudes Olde Hansa taas 21.sajandi lumisesse Tallinna vanalinna, jään seda erilist restoranielamust veel tükiks ajaks meenutama. Aitäh Olde Hansa!

Olde Hansa restorani kohta leiad lisainfot https://www.oldehansa.ee/et/ 

Postitus valmis koostöös Olde Hansa restoraniga.

Loe sama teemal lisaks:

6 RESTORANI JA 15 TOITU, LISAKS MAASIKAD JA PÕHJAKA

LÕUNA-EESTI MAITSED PEALINNAS



Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga