Jõuluvürtsidega keeks
Pühade aeg on nautimiseks ja rahulikuks olemiseks, käesolev aasta seda just soosib – mõnusat ajaveetmist pereringis. Et mitte kõike köögitoiminguid ühele päevale jätta, valisin jõululauale sellise küpsetise, mille saab juba paar päeva varem valmis teha ja säilitades õhukindlas karbis, on keeks ka hiljem värske ja maitsekas. Samadel põhjustel on keeks hea külakostiks kaasa võtta.
Keeks on tummine ja jõuludele omaste vürsidega, kus ohtralt kardemoni, nelki ja kaneeli. Peal magus-hapukas suhkruglasuur ja säravpunased pohlad.
Maitsvaid pühi ja mõnusat nautimise aega!
Jõuluhõnguline keeks
Ingredients
- 150 g võid
- 4 muna
- 2 dl suhkrut
- 3 dl nisujahu
- 1,5 tl söögisoodat
- 2 spl kakaod
- 1 tl jahvatatud kardemoni
- 1 tl jahvatatud ingverit
- 0,5 tl jahvatatud nelki
- 2 tl jahvatatud kaneeli
- 2 dl keefiri
Glasuur
- 2 dl tuhksuhkrut
- 1 spl sidrunimahla
- 2 spl vett
- kaunistamiseks pohli
Instructions
- Sulata või ja jäta jahtuma. Vahusta munad suhkruga, lisa keefir. Sega omavahel kuivained, lisa taignale ja sega ühtlaseks. Lisa keefir ja jahtunud sulavõi. Tõsta tainas võitatud keeksivormi. Küpseta 175-kraadises ahjus 50 minutit. Tõsta keeks ahjust, lase 10 minutit vormis jahtuda ja seejärel kummuta ettevaatlikult vormi välja ning lase täielikult jahtuda. Glasuuri jaoks seda tuhksuhur sidrunimahlaga ja lisa niipalju vett, et saad pigem paksema konsistensiga glasuuri. Nirista glasuur jahtunud keeksile. Kaunista pohladega.