Kitsepiima kreemjuustutort astelpaju ja pähklitega

Tort Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks!


Kitsepiima kreemjuustust ja mascarponest valmistatud tort on kreemjas ja siidine. Põhjaks on pähklibiskviit, vahekihiks tarretatud astelpajuželee. Peal on purustatud sarapuupähklid, astelpajubesee ja krõmpsuv pähklipralinee. 
Võimalusel valmista tort eelmisel päeval, et lasta kreemil tarretuda ja maitsetel seguneda.

KITSEPIIMA KREEMJUUSTUTORT ASTELPAJU JA PÄHKLITEGA

Pähklibiskviit:
50 g metspähkleid
2 munavalget
1 dl suhkrut
0,5 dl nisujahu
50 g sulatatud võid

Astelpajuželee:
200 g (külmutatud) astelpajumarju
veidi vett
1,5 dl suhkrut
3 želatiinilehte

Kitsepiimakreem:
300 g toasooja kitsepiima kreemjuustu
500 g toasooja mascarpone juustu
1 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut

Astelpajubesee:
1 munavalge
25 g suhkrut
1 sl astelpaju jahu
veidi suhkrusiirupit
kuivatatud rukkilille õielehti

Pähklipralinee:
50 g suhkrut
20 g hakitud metspähkleid

Kaunistused:
röstitud ja purustatud metspähkleid
astelpajumarju
astelpajubeseed
pähklipralinee

Rösti pähklid ja haki peeneks. Vahusta munavalged suhkruga. Sega purustatud pähklid ja jahu munavahu hulka. Viimasena lisa sulatatud või. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud 20-cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi. Küpseta 180-kraadises ahjus 10 minutit.
Pane astelpajumarjad koos vähese veega potti, kuumuta keemiseni. Hõõru marjad läbi sõela, et eralduks mahl. Pane mahl ja suhkur uuesti potti, keeda paar minutit kuni suhkur on sulanud. Aseta želatiinilehed külma vette 5 minutiks paisuma. Pigista želatiinilehed kuivaks ja sega kuuma astelpajumahlaga kuni želatiin on sulanud. Vala mahl kilega vooderdatud 20-cm läbimõõduga vormi. Lase külmas täielikult tarduda.
Kitsepiimakreemi jaoks sega kõik ained omavahel.
Vooderda 24-cm lähtikäiva koogivormi servad küpsetuspaberiga. Aseta vormi põhja pähklibiskviit, selle peale astelpajuželee. Tõsta peale kitsepiimakreem, aja kreem tordi külgedele ja peale ühtlaselt laiali. Tõsta tort vähemalt 5 tunniks külmkappi.
Samal ajal valmista kaunistused. Vahusta munavalge suhkruga tugevaks vahuks. Sega juurde astelpajujahu. Tõsta munavalgevaht pritskotti ja pritsi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile beseetupsud. Küpseta 100-kraadises ahjus 2 tundi. Kui beseed on kuivanud, pigista neile veidi suhkrusiirupit ja kinnita peale rukkilille õielehed.
Sulata potis suhkur ja kuumuta kuni suhkur on pruunistunud. Sega juurde hakitud metspähklid. Vala mass küpsetuspaberile ja lase tarduda. Tahkunud pralinee murra tükkideks.
Eemalda tordivorm ja küpsetuspaberist servad. Vajadusel silu tordi servad uuesti ühtlaseks. Kaunista tort pähklipuru, astelpajumarjade, astelpajubesee ja pähklipralineega.

Retsept valmis koostöös Synnove Finden Eestiga




Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga