Kihiline jõuluküpsis
Algselt plaanisin teha hoopis teistsuguseid küpsiseid, aga silmates ühes ajakirjas Treppoja sahvri perenaise poolt kirjutatud kihilise küpsise retsepti, oli otsus tehtud.
Mõned katsetused ja retsepti kohandamine, oligi suur plaaditäis kihilist küpsist valmis. Jagus saatmiseks kui ka endale maiustamiseks.
Minumeelest on kihilise küpsise saladuseks võimalikult õhukesed taignapõhjad, mille vahel õhuke moosikiht. Küpsiste vahele kasutasin segu tšilli- ja punasesõstramoosist, eelkõige arvestades, et kõigile ei pruugi puhas tšillimoos sobida, kuid soovitan katsetada ka ainult vürtsmoosiga. Küpsised katsin valge šokolaadiga ja kaunistasin punase peedimahlaga.
Suur aitäh maitsvate küpsiste eest Geale, Dagrisele ja Olgale.
Kihiline jõuluküpsis
250 g toasooja võid
250 g jahu
4 sl kakaod
6 muna
250 g suhkrut
1 dl piima
Vahele:
400 g vürtsikat moosi
Peale:
400 g valget šokolaadi
0,5 dl rõõska koort
punast mahla
Vahusta toasoe või kreemjaks, lisa kakaoga segatud jahu. Vahusta munad suhkruga. Lisa munavaht osade kaupa või-jahusegule. Lisa piim, tainas peaks jääma pigem vedelam.
Määri tainas õhukese kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200-kraadises ahjus 5-7 minutit, kuni taigna servad muutuvad krõbedaks. Kokku peaks saama 6 õhukest plaati.
Liida taignapõhjad moosiga.
Katte jaoks kuumuta rõõsk koor ja sulata selles valge šokolaad. Lase veidi jahtuda, määri šokolaad pealmisele taignapõhjale. Soovi korral kujunda punase mahlaga peale muster.
Lase üleöö taheneda, lõika väikesteks kihilisteks küpsisteks.
Need olid nii head! Ja väga ilusas karbis! Järgmine kord lähen üksi küpsistele järgi, mitte terve perega. Muidu saan jälle ainult lõhna nuusutada ja purusid karbipõhjast nokkida 😀
Aitäh Kaare! Ma oleks ka hea meelega Sinu sidruni- ja laimiküpsiseid maitsenud :P. Ehk järgmisel aastal õnnestub jälle Sinu küpsetisi saada.