7 tärni laut ja koorekaramellikorvikesed

Täna esitles Nopri talu oma uut moodsat farmi, kus suur rõhk on loomade heaolul ja moodsal tehnikal, ise nimetavad nad uut lauta lausa seitsme tärni vääriliseks. Nimelt on laudas loomadele piisavalt ruumi, valgust, õhku, rahulik õhkkond ja täisväärtuslik sööt ning seitsmenda tärnina loomade peremehed ehk Niilod ise.

Niilode pere, eesotsas talupoeg Tiit Niiloga nagu ta end nimetab ja perenaise Vilve Niiloga, toimetab talukohas juba seitsmendat põlve. Loomapidamise ja piimatootmisega on selles talus tegeletud juba aastast 1875.

Nopri talus toodetakse piima, juustu, kohupiima, jogurtit ja võideid, lisaks lehmapiimale kasutatakse ka kitsepiima. Minu lemmikuks osutus 18 erineva juustu seast just koriandri ja lambaläätsedega kitsejuust.

Lisaks tegeletakse ka kasemahla propageerimisega, valmistades erinevaid kasemahlabaasil jooke.

Täna soovib Nopri toota Eesti puhtamat piima ja just seepärast investeeritigi moodsa laua ehitamisse. Puhtus on oluline piima kvaliteedi näitaja, kirjeldades piimas sisalduvaid mikroobe, mis mõjutavad piima maitset, lõhna ja säilivust ning piimast tehtava toote kvaliteeti. Tänu uutele tingimustele minimeeritakse mikroobide sisaldus piimas, kuid säilitatakse meie kehale tervislikud bakterid.

Et oma silmaga näha ja veenduda, kuidas toimub Eesti puhtama piima tootmine, on võimalik minna meiereisse ekskursioonile, näha kuidas tootmisprotsesse ning hiljem tooteid ka mekkida. Lisaks külastada Nopri talupoodi, kus lisaks talu toodetele palju muud kohalikku toodangut.

Seekordne retsept sündis Nopri talu uuemast tootevalikust – Jussikese tootesarjast. Lasteraamatust pärit tegelaskuju, maapoiss Jussike, ilmestab kenasti Nopri talu tegemisi olles lihtne, heatahtlik ja maalähedane. Lihtne ja maalähedane on ka alljärgnev retsept.

Koorekaramellikorvikesed. Foto ja retsept Liisi Laanemäe

Muretaignast korvikeste sisuks on Nopri talu koorekaramell ja peal Vana Tallinna-hõngulised kodumetsa pohlad, mille mõrkjas maitse tasakaalustab magusat karamelli. Etteruttavalt soovitan, et see maitsekooslus passib imehästi jõululauale.

Korvikeste valmistamine käib lihtsalt ja kui on soovi võib need juba paar päeva varem valmis teha, nii jääb vaid korvikeste täitmise ja serveerimise rõõm. Samuti võib pohlad varem marineerima panna, siis jõuavad need kenasti maitsestuda.

Mõnusat kokkamist

Rohkem pilte Nopri nutifarmi avamisest minu FB lehel.

Koorekaramellikorvikesed

Servings 6 tk

Ingredients
  

Muretainas:

  • 100 g võid
  • 3 dl jahu
  • 1 spl suhkrut
  • 1 muna

Täidis:

  • 2 x 150 g Nopri koorekaramelli

Marineeritud pohlad:

  • 2 dl pohli
  • 50 g suhkrut
  • 150 ml vett
  • 1 kaneelikoor
  • 2 spl Vana Tallinna likööri

Instructions
 

  • Muretaigna valmistamiseks haki või jahu ja suhkruga. Lisa muna ja sõtku ühtlaseks (vajadusel lisa veidi külma vett). Mässi tainas kilesse ja tõsta 1 tunniks külmkappi.
    Suru tainas väikestesse võitatud koogivormidesse. Torka kahvliga taignapõhjale augud. Küpseta 180-kraadises ahjus 7 min või kuni koogipõhjad on kuldsed. Lase korvikestel täielikult jahtuda, seejärel eemalda vormist.
    Pane suhkur ja vesi potti, keeda tugeval kuumusel mõni minut. Lisa siirupisse kaneelikoor ja liköör, lase jahtuda. Vala siirup pohladele, jäta seisma. Enne kasutamist nõruta pohlad siirupist.
    Täida korvikesed koorekaramelliga ja tõsta peale marineeritud pohlad.
Koorekaramellikorvikesed. Foto ja retsept Liisi Laanemäe


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Recipe Rating