Soojendav kõrvitsa orsoto Herbamare Spicy ürdisoolaga

Eks ole ju nii, et jahedamate ilmade saabudes tekib isu tummiste roogade järele? Mul küll isutavad sügisperioodil tummised supid, ahjuroad ja hautised.

Jagan sinuga üht mõnusat kõrvitsa orsoto retsepti, mis vastab igati ühe mõnusa sügisroa nõudmistele – kõrvitsa orsoto Spice ürdisoolaga on toitev, kreemjas ja soojendav.

korvitsa-orsoto

Mis on orsoto?

Orsoto on põhimõtteliselt nagu risoto, aga valmistatud riisi asemel odrakruupidest. Odrakuubid on võrreldes valge riisiga tervislikum valik, lisaks on kruubid jõulisemad, neis on rohkem iseloomu ja maitset ning toitaineid, mis tekitavad pikemaks ajaks täiskõhutunde. 

Orsoto valmistamine on lihtne. Alusta köögiviljade ettevalmistamisest, kuumuta pann ja hauta köögiviljad pehmeks. Purusta köögiviljad kuni saad ühtlase püree, seejärel lisa kruubid ning keeda kuni kruubid on valmis.  

Nipp! Pane kruubid eelmisel õhtul veega likku, nii vähendad oluliselt keetmisaega ja toit saab kiiremini valmis. Serveeri orsoto kuumana. Serveerimisel puista peale värsket tüümiani, soovi korral parmesani. 

Orsotot võib uuesti kuumutada ja see sobib söömiseks ka järgmisel toidukorral. Kui orsoto on liiga kuivaks tõmbunud, lisa veidi vett kuni saad taas ühtlase kreemja konsistensi. Seega suurepärane roog ette valmistamiseks, et kiirel argiõhtul jääks ära kokkamise vaev. 

korvitsa-orsoto

Toidule särtsakuse ja rikkalikuma maitsenüansi andmiseks lisasin orsotole Herbamare köögiviljapuljongit ja Spicy ürdisoola. Herbamare köögiviljapuljong – kasutasin vähendatud soolasisaldusega puljongit – on ökoloogiline puljongikontsentraat, mis sobib hästi kui soovid toidus rõhutada ürtide ja köögiviljade maitset. Kuna kasutan Herbamare puljongeid oma köögis toiduvalmistamiseks juba ammusest ajast, siis kinnitan, et ka tavaline Herbamare puljong on suurepäraste maitseomadustega ja mitte ülemäära soolane.

Herbamare Spicy ürdisool sobib suurepäraselt neile, kes armastavad veidi vürtsikamat maitset. Värsketest ürtidest ja meresoolast valmistatud soolale annavad teravama maitseelamuse tšilli, küüslauk ja pipar.

Tahad vaheldust argitoitudele? Proovi seda soojendavat kõrvitsa-orsotot, millele lisab iseloomu Herbamare Spicy ürdisool. 

SOOJENDAV KÕRVITSA-ORSOTO HERBAMARE SPICY ÜRDISOOLAGA

Kogus 4 sööjale 

1 sibul 

2 küüslauguküünt 

1 porgand 

300 g kõrvitsat 

200 g odrakruupe 

1 l Herbamare köögiviljapuljongit (1 sl puljongipulbrit + 1 l kuuma vett) 

¼ tl kurkumit 

1,5-2 tl Herbamare Spicy ürdisoola 

1 sl tüümianilehti 

Praadimiseks õli 

Valmistamine: 

Eelneval õhtul – pane odrakruubid kaussi, vala peale 500 ml vett ning jäta kruubid üleöö leotuma. 

Nõruta ja loputa odrakruubid jooksva vee all. Tõsta kõrvale. 

Haki sibul ja küüslauk. Tükelda porgand ja kõrvits.  

Kuumuta pannil õli, lisa hakitud sibul, hauta mõni minut. Lisa tükeldatud porgand, kuumuta veel, seejärel lisa küüslauk ja tükeldatud kõrvits. Lisa kurkum ja maitsesta ürdisoolaga (lisa soola esialgu vähem). Vala peale 400 ml puljongit, hauta  10 minutit või kuni kõrvits on pehme.  

Tambi kõrvits kahvli või kartulipudrunuiaga pudruks. Sega juurde odrakruubid ja niipalju puljongit, et kruubi oleksid vedelikuga kaetud. Kuumuta keskmisel kuumusel keemiseni ja lase vaikselt podiseda kuni kruubid on pehmeks keenud (ca 20 minutit). Vajadusel lisa puljongit. 

Sega juurde tüümian ja vajadusel maitsesta ürdisoolaga. 

Serveerimisel puista peale tüümiani. 

korvitsa-orsoto

Herbamare ürdipuljongi ja Herbamare ürdisoola leiad suurematest toidupoodidest nagu Selver, Tallinna ja Tartu Toidumaailma, Delice, loodustoodete kauplustest ning veebipoest astri.ee.

Retsept valmis koostöös: A. Vogel Loodustooted

Vaata ka teisi orsoto retsepte:

PEEDIORSOTO

PORGANDIORSOTO

KÕRVITSAORSOTO Roman Zaštšerinski retsepti järgi



Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga