RETSEPTID

Tomati-sibulasupp (seljankapõhi)

Tomati-sibulasupp (seljankapõhi)

Sel aastal olen riiulile teinud mitu-mitu purki supipõhja, et talvel oleks hea kiiresti sahvrist võtta ja supp hetkega lauale kanda. Muidugi viis supiretsepti otsingutele asjaolu, et tohutu suur korvitäis tomateid vajas realiseerimist. Seda suppi võib süüa niisama lihtsalt tomati-sibulasupina või lisada hulka erinevaid lihasaadusi, keetes 

Magus porgandipirukas

Magus porgandipirukas

Magusat porgandipirukat mäletan mina vanaema retseptivaramust. Tema tegi piruka paksule pärmitaignast põhjale, minule meeldib siiski õhuke põhi rohkem.Internetis ringi vaadates jäi magusa piruka retsepte üsna vähe silma, enamus on soolase täidisega, kuid meil on seda alati magusana tehtud. Porgandipirukas maitseb parimana veidi jahtunult, kuid sobib 

Tatra-kapsahautis

Tatra-kapsahautis

Praegusel ajal on lausa patt jätta kasutamata kõiksuguseid kodumaiseid värskeid köögivilju, mida aiast, lookas turuletilt või poeriiulilt leida võib. Ka meie toidulaualt leiab rohkesti hooajalisi värskeid aiasaadusi. Ühest suuremast kapsapeast valmis maitsev ühepajatoit ja mõnus tatra-hautis. Hautist sobib süüa iseseisva roana, peale törts hapukoort või serveerida 

Suvikõrvitsamoos õuna ja porgandiga

Suvikõrvitsamoos õuna ja porgandiga

Praegusel ajal kuhjuvad minu köögis pidevalt kastid tühjade purkidega – küll toob naabrinaine oma peenramaalt ühe veidi ülekasvanud suvikõrvitsa, siis saadetakse ämbritäis punapeete, kuna tahtsin talveks ka boršipõhja valmis keeta, lisaks endiselt enda peenralt kurgid, mida olen nii marinaadi pannud, kui ka salatiks sisse teinud. 

Õuna-martsipanirullid

Õuna-martsipanirullid

Õun ja martsipan on kindlasti üks minu lemmikkooslusi küpsetamisel, tegelikult üldse on martsipanil kindel koht minu sahvris, et vajadusel lisada seda kookidesse, pirukatesse, magustoitudesse või mis siin salata – ka niisama maiustamiseks. Need õuna-martsipanirullid on äärmiselt lihtsad ja kiiresti valmistatavad ka hommikukohvi kõrvale (värskete hommikuste 

Kihiline peedi-juustusalat

Kihiline peedi-juustusalat

Koduselt pidulik köögiviljasalat, mille erinevad kihid tulevad kõige paremini esile, kui serveerida salatit sirgete seintega klaaskausis. Huvitava tulemuse saab pakkudes salatit väikestes portsjonpokaalides, sellisel juhul saab salatit süüa kas läbisegatult või nautida kihthaaval, kellele siis kuidas meeldib.Kes eelistab tõhusamat kõhutäit, võib herned asendada hoopis suitsukana 

Rukki-mustikakook

Rukki-mustikakook

Minu tänavune mustikasaak piirdus karbitäie marjadega, mis läksid käiku selle ammu kirjapandud, kuid siiani tegemist ootava koogiretsepti jaoks. Kook on valmistatud rukkijahust ja seetõttu mõnusa karamellise leiva maitsega ning äärmiselt lihtne  – valmib ainete kokkusegamise vaevaga. Kõrvale serveerida kreemjat vaniljejäätist või -kastet, sest muidu võib 

Vürtsikas kurgisalat

Vürtsikas kurgisalat

Kellel uputab hetkel suvikõrvitsatega, kellel tomatite või hoopis kurkidega. Suvikõrvitsaid saame parajas koguses, mitu kilo tomateid keetsin ketšupiks, aga kurgid kasvavad pidevalt üle. Kasvavad nii suureks, et marineerida neid enam ei taha, küll sobivad hästi salatiks hakkida. Kurgisalat valmib ööpäevaga, mil tulevad esile küüslaugu, äädika 

Marjašarlott

Marjašarlott

Üldiselt ma tarretatud torte teha ei armasta, sest ei ole minul seda sõbrasuhet želatiiniga –  küpsetamine on ikka palju lollikindlam variant. Hiljuti aga sõime maitsvat marjatorti, mistõttu oli isu ka ise taaskord tordi tegemine ette võtta.Šarlott-tordi valmistamine võib esmapilgul tunduda keeruline, aga tegelikult on üsna lihtne, 

Marineeritud praeliha

Marineeritud praeliha

Vana hea klassikaline peolaua roog, mida meie teeme üsna tihti ka argipäevaks. Esiteks on valmistamine lihtne ja piisava koguse korral jätkub liha mitmeks päevaks. Mulle meeldib marineeritud liha enim lihtsalt koos koduse leivaga süües, aga sobib ka kuuma kartuli kõrvale.Juba lapsena maitsesid mulle väga lihaga