Astelpaju-kohupiimatort
Jõulude ajal kasuta põhjaks piparkooke, muul ajal sobivad ka digestive küpsised. Astelpajumarjad on väga hapud, seega kui soovid magusamat torti, siis lisa rohkem suhkrut. Praeguse suhkrukogusega jääb pealmine kiht üsna hapu.
Tordi võid kaunistada väikeste piparkookidega või vahukooretupsudega.
Astelpaju-kohupiimatort
Põhi:
150 g piparkooke
75 g sulatatud võid
Täidis:
200 g astelpajumarju
800 g kohupiimapastat
2 dl suhkrut
12 želatiinilehte
Kate:
200 g astelpajumarju
1-2 spl suhkrut
1 spl murakalikööri (soovi korral)
1 dl apelsinimahla
2 želatiinilehte
Peenesta piparkoogid ja sega sulavõiga. Suru saadud segu 26-cm lahtikäiva koogivormi põhja.
Täidise jaoks püreesta astelpajumarjad ja nõruta läbi sõela, et eemaldada seemned. Sega omavahel kohupiimapasta ja suhkur. Aseta želatiinilehed 5 minutiks külma vette paisuma. Kuumuta astelpajupüree keemiseni, soovi korral lisa juurde murakaliköör. Vahusta rõõsk koor ja sega ettevaatlikult kohupiimasegu hulka. Pigista želatiinilehed kuivaks ja lahusta kuumas astelpajupürees. Lase veidi jahtuda ning sega püree kohupiimasegu hulka. Vala täidis piparkoogipõhjale ja aseta vähemalt paariks tunniks kuni üleöö külmkappi tarretuma.
Katte jaoks püreesta astelpajumarjad ja nõruta läbi sõela, et eemaldada seemned. Lisa püreele suhkur ja soovi korral murakaliköör. Aseta želatiinilehed 5 minutiks külma vette paisuma. Sulata želatiinilehed kuumas apelsinimahlas ja lase hetk jahtuda, enne kui segad astelapajupüree hulka. Vala kate tarretunud kohupiimakihile ning aseta uuesti külma vähemalt 1 tunniks.
Tere, kas põhjaks võiks sobida ka magusamad küpsised (nt oreo, domino)?
Tere! Pigem asenda piparkoogid digestive küpsistega – samamoodi purusta ja sega võiga. Dominod/Oreod võivad liiga selles koogis domineerivad ja magusad jääda.