RETSEPTID

Vastlakuklid astelpajukreemiga

Vastlakuklid astelpajukreemiga

Sel aastal sõime tavalistest vastlakuklitest isu juba täis ammu enne vastlapäeva. Poes müüdavad suurtootjate kuklid kahjuks kriitikat ei kannata, seevastu kiidan hoopis Rõngu Pagari kukleid. Väga pehme sai ja muidugi naturaalne vahukoor. Mmm need on tõesti isetehtutega  võrreldavad.  Vastlapäeval valmistasin aga teistmoodi kukleid, kus magusa 

Astelpajuvõie

Astelpajuvõie

Lemon curd’i põhimõttel saab väga edukalt ka astelpajudest hapukat võiet valmistada. See sobib kasutamiseks magustoitudes, kookides ja muidugi niisama maiustamiseks. Astelpajuvõie 75 g võid2 dl astelpajumahla150 g suhkrut4 muna Sulata potis või, sega juurde astelpajumahl ja suhkur. Pidevalt vispeldades lisa munad. Kuumuta segu tasasel tulel 

Kruubihautis kanaga

Kruubihautis kanaga

Homme tutvustab Riigikantselei uut mobiilirakendust Rahvakalender, mis jagab muu meeleoluka informatsiooni hulgas nii kasulikke näpunäiteid, kuidas vanarahva kommetest tänapäeval rõõmu tunda, kui ka põnevaid soovitusi, mida tähistamise tarbeks ette võtta. Näiteks soovitatakse kiiresti küpsetada hiigelsuuri kukleid, sest vastlapäeval hakkab paastuaeg 🙂  Vaata Rahvakalendrit täpsemalt  siit. 

Kõrvitsa-kreemsupp kukeseentega

Kõrvitsa-kreemsupp kukeseentega

Kahtlemata leiab siit blogist kõige enam suppe, mille tooraineks on kõrvits. No niivõrd lihtne on võtta sügavkülmast kõrvitsapüreed, sulatada, lisada rammusat koort juurde ja maitsev kõhutäide ongi valmis. Niisamuti leidis oma lõpu viimane ports kõrvitsapüreed, lisandiks väikesed kukeseened. Väga maitsev, süües meenub tahtmatult hilissuvine külluslik 

Vaarikatega kohupiimakook

Vaarikatega kohupiimakook

Vahelduseks traditsioonilisele rosinatega kohupiimakoogile tühendasin sügavkülma sinna suvel varutud marjadest ja kasutasin koogis vaarikaid. Vaarikate asemel võib tegelikult kasutada ükskõik milliseid marju, mis aga parajasti külmikus leidub. Kui kasutad koogis värskeid marju, siis neid ei ole vaja tärklisega segada. Vaarikatega kohupiimakookPõhi:100 g toasooja võid2 spl suhkrut1 muna2 

Kartuli-singipirukad

Kartuli-singipirukad

Eelmisel nädalal juhtus selline lugu, et olid tulemas külalised, aga esiteks polnud mul kodus ühtegi muna, et kooki küpsetada ega tegelikult ka head ideed, mida üldse küpsetada. Mune oleks muidugi poest saanud, aga ma põhimõtteliselt ei osta poemune, vaid olen nõus ootama kuldkollaseid kodukanade mune. 

Peedi-seenesalat

Peedi-seenesalat

Peedi-seenesalatit süües on paljud seda pidanud ütlemata maitsvaks rosoljeks, aga sööjate üllatuseks pole tegemist mitte selle heeringasalatiga, vaid hoopis seenesalatiga. Olen salatis kasutanud nii endasoolatuid seeni kui ka poesleiduvat metsaseentesegu. Kui seened on väga soolased, tuleb neid eelnevalt mõned tunnid külmas vees leotada. Kastme olen 

Kirsitäidisega nougat-trühvlid

Kirsitäidisega nougat-trühvlid

Head vana-aasta lõppu ja magusat uue algust! Kirsitäidisega nougat-trühvlid 50 g kuivatatud kirsseleotamiseks veidi Amarettot või vett100 g Odense nougat-pähklikreemi150 g tumedat šokolaadi Pane kuivatatud kirsid ööseks Amaretto või vee sisse ligunema.Lõika nougat-batoon tükkideks, vormi ümber kirsi palliks. Aseta pallid 30 minutiks külmikusse tahenema. Sulata 

Šokolaadilaastud

Šokolaadilaastud

Nagu ikka läks lõpp liiga kiireks. Küpsisevahetus nimelt. Olin küll teinud ettevalmistusi, sealhulgas küpsetanud kahte sorti prooviküpsiseid, aga neist kummadki polnud päris see, mida ootasin. Lõpuks leidisin šokolaadilaastude idee ühest kokaraamatust, kuid seekord vedas retsept alt ja tulemus polnud üldsegi mitte selline nagu retsepti juures 

Pähkli-puuviljatäidisega šokolaadikommid

Pähkli-puuviljatäidisega šokolaadikommid

Usinamad juba valmistavad jõulupakkidesse isetehtud maiuseid. Postitan ühe retsepti, mille järgi valmistatud komme võis leida eelmisel aastal meie jõuluvana kotist. Neid komme olla juba vanasti tehtud, “Mosaiik” nime all, kahjuks mina seda maitset ei mäleta, kuid need isetehtud kommid said küll väga head ja väärivad