RETSEPTID

Küpsisevahetus 2011

Küpsisevahetus 2011

Mõni aeg tagasi pakkus Dagris välja küpsisevahetuse idee, kus iga osaleja valmistab küpsised ja saadab need laiali kolmele teisele osalejale.Mina soov oli, et küpsised oleksid veidike jõulused. Seetõttu jäid sõelale punaste jõhvikate ja roheliste pistaatsiapähklitega biscottid ning väikesed teeküpsised ning loomulikult ei saanud valikust puududa 

Teeküpsised jõhvikatega

Teeküpsised jõhvikatega

Armsad väikesed krõbedad teeküpsised. Imehead tassikese pärnaõietee kõrvale. Teeküpsised jõhvikatega 35-40 tk 100 g toasooja võid120 g suhkrut1 tl vaniljeessentsi1 spl piima1 muna300 g jahu40 g hakitud kreeka pähkleid40 g hakitud kuivatatud jõhvikaid glasuurimiseks valget šokolaadi Vahusta toesoe või suhkruga. Lisa juurde vaniljeessents, piim, kergelt 

Pähkli-šokolaadilohukesed

Pähkli-šokolaadilohukesed

Imemaitsvad ja lihtsalt valmistatavad pähkliküpsised. Inglise keeles on nende küpsiste nimi thumprints cookies ehk pöidlajälje küpsised, eesti keeles kõlab aga minumeelest lohukesed palju paremini. Pähkli-šokolaadilohukesed 25-30 tk 200 g sulatatud vcid200 g vedelat mett4,5 dl jahu1 dl tärklist200 g peeneks hakitud sarapuupähkleid Täidis:100 g tumedat 

Biscottid pistaatsiapähklite, jõhvikate ja valge šokolaadiga

Biscottid pistaatsiapähklite, jõhvikate ja valge šokolaadiga

Itaaliapärased mandliküpsised, mis on olemuselt üsna kuivad, kuid mida traditsiooniliselt süüaksegi tee või kohvi kõrvale, soovi korral kastetatakse otsapidi joogi sisse.Punased jõhvikad ja rohelised pistaatsiapähkleid muudavad küpsised minumeelest üsna jõuluseks, mistõttu sobivad need hästi ka kingikotti poetamiseks. Biscottid pistaatsiapähklite, jõhvikate ja valge šokolaadiga2 pätsi, ca 

Jõulutähed

Jõulutähed

Jõulutähed (joulutortut) on Soome traditsiooniline jõuluküpsetis. Tavapäraselt pannase tähe keskele kuivatatud ploome või ploomimoosi ning tihtipeale valmistatakse jõulutähtesid hoopis lehttaignast ja peale puistatakse tuhksuhkrut. Jõulutähed 30 tk 200 g võid 100 g suhkrut 200 g kohupiima 4 dl jahu 1 tl küpsetuspulbrit haput moosi, nt 

Jõhvika-juustukook piparkoogipõhjal

Jõhvika-juustukook piparkoogipõhjal

Jõulud on vaid napilt kahe nädala kaugusel, kuid jõulutunnet küll veel ei ole. Toad on juba kaunistatud, akende ette sätitud punaseruudulised kardinad ja esimesed plaaditäied piparkookegi ahjust välja võetud, aga siiski pühademeeleolu on kuhugi kadunud. Eks see ole tegelikult tingitud lume puudumisest. Viimased talved on ju 

Hakkliharull peekoni ja kukeseentega

Hakkliharull peekoni ja kukeseentega

Kui kotletid ja hakklihakaste on ära tüütanud, siis võib hakklihast valmistada maitsva täidisega hakkliharulli. Hakkliharulli sobib süüa sooja õhtusöögina või jahtunult valmistada sellest hoopis toekas einevõileib. Hakkliharull peekoni ja kukeseentega 500 g hakkliha 1 sibul 1 muna 1 dl riivsaia 1 dl hapukoort soola-pipart Täidis: 

Trühvlite ja käsitöökommide valmistamise kursus Lianni Stuudios

Trühvlite ja käsitöökommide valmistamise kursus Lianni Stuudios

Ühel vihmasel novembrikuu õhtul oli mul tore võimalus osaleda Lianni Stuudio trühvlite ja käsitöökommide valmistamise kursusel. Kursust juhendas Margit Foht, kes tegeleb trühvlite valmistamisega hobikorras ja lisaks juhendab Liann Stuudios ka teisi kokanduskursusi.  Sissejuhatuseks rääkis Margit veidike šokolaadi ajaloost ja šokolaadist kui toorainest ning seejärel 

Ahjuvorm väikeste lihapallide ja fetajuustuga

Ahjuvorm väikeste lihapallide ja fetajuustuga

Antud rooga valmistades tekkis küsimus – mis vahe on lihapallidel ja frikadellidel. ÕS tõlgendab frikadelli kui väikest hakkpalli, aga siiski kas on koostises erinevus või mis? Asjateadlikumatega nõu pidades jõudsime siiski otsusele, et koostiselt on need kaks sarnased, see tähendab valmistatud hakklihast, kuid kui frikadell 

Gruusia pähklimaius ehk gozinaki

Gruusia pähklimaius ehk gozinaki

Üks minu lemmikmaiuseid, kuid ma polnud kunagi selle peale tulnud, et seda ise kodus valmistada. Õnneks Mari-Liis andis suuna kätte. Maiust võid valmistada kas ainult ühest seemne- või pähklisordist või miksida erinevaid. Mulle maitseb just erinevate pähklitega. Gruusias on see traditsiooniline jõulumaius ja miks mitte