Jõulune Eton Mess pohlavõidega
JÕULUNE ETON MESS POHLAVÕIDEGA
Eton Mess ehk segadik on jõuluhõnguline magustoit beseest, vahukoorest ja pohlavõidest. Tegemist on lihtsa, kuid oi kui maitsva maitsete kooslusega, mis tänu piprakoogimaitselisele beseele ja magushapule pohlavõidele sobib ülihästi jõululauale. Suure osa sellest magusroast saad varem valmis teha ja nii on pidupäeval vaid serveerimise rõõm.
Besee valmistasin pisut jõuluhõngulise, kasutades karamellist muscavado suhkrut ja piparkoogimaitseainet.
Loodusvägi mõrkjashapust pohlamahlast valmistatud võie sobib hästi magusa besee ja kreemja vahukoorega. Pohlavõie on valmistatud lemon curd põhimõttel, võie sobib kasutamiseks magustoitudes, kookides ja muidugi niisama maiustamiseks.
Eton Mess magustoidu valmistamine on tegelikult väga lihtne, natuke aega ja kannatust tuleb varuda vaid besee ja võide valmistamiseks. Valmista besee ja pohlavõie eelmisel päeval, nii on pidupäeval lihtne magustoit kokku segada. Eton Mess on parim kohe süües, seistes muutub besee pehmeks ja vahukoor hakkab vettima.
Magustoidu võid valmistada suurele vaagnale või igale sööjale eraldi pokaalidesse.
JÕULUNE ETON MESS POHLAVÕIDEGA
Besee:
3 munavalget
näpuotsatäis soola
100 g valget peensuhkrut
50 g tumedat muscavado suhkrut
1 tl valget veiniäädikat
1 tl maisitärklist
1 spl piparkoogimaitseainet
1 tl kakaod
Pohlavõie:
300 ml Loodusvägi Öko pohlamahla
3 munakollast
75 g võid
2 dl suhkrut
Serveerimiseks:
400 ml vahukoort
1 sl vanillisuhkrut
kaunistamiseks pohli ja rosmariinilehti
Besee valmistamiseks vahusta munavalged näpuotsatäie soolaga kohevaks. Vahustamist jätkates lisa peensuhkur kolmes jaos kuni saad tugeva läikiva beseevahu, seejärel lisa muscavado suhkur. Lisa veiniäädikas, tärklis, piparkoogimaitseaine ja kakaopulber, sega läbi.
Tõsta kahe teelusika abil küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile väikesed beseekuhjad. Küpseta 120-kraadises ahjus 45-60 minutit. Jäta beseed praokil uksega ahju jahtuma ja kuivama.
Pohlavõide valmistamiseks klopi munakollased potis lahti, lisa pohlamahl ja suhkur. Kuumuta. Lisa tükeldatud või ja kuumuta pidevalt segades kuni segu pakseneb (ära keeda!). Jäta jahtuma.
Vahusta koor vaniljesuhkruga.
Laota suurele vaagnale osad beseed, tõsta peale pool vahukoorest, pool pohlavõidest ja seejärel uuesti beseed, ülejäänud vahukoor ja pohlavõie. Kaunista beseepuru, pohlade ja rosmariinilehtedega. Serveeri kohe.
Retsept valmis koostöös Abestore e-poega abestore.ee
Veel jõululauale sobivaid magustoite: